Лекар: Вирусът няма задача да ни убие, защото ако ни убие, умира и той

Автор: Plovdiv Now 7540
Лекар: Вирусът няма задача да ни убие, защото ако ни убие, умира и той

Страхът от коронавируса беше по-голям от необходимото, той не ни помогна, а заради него взехме много емоционални решения, заяви инфекционистът д-р Петър Петров пред Дарик. От 1991 година той година ръководи Инфекциозното отделение в университетската болница "Св. Анна".

„Не e точна информацията за всички, които са обявени за починали от коронавируса и след време ще има ревизия на много голяма част от данните, относно смъртността”, каза д-р Петров.  Той е убеден, че с лекарствата само можем да помогнем, но "началникът, който определя реакцията на коронавируса с организма, е човешкият имунитет."

Инфекционистът припомня, че вирусът няма задача да ни убие, защото ако ни убие, умира и той.

За медика не е проблемът в лекарствата и дори ваксината не би го решила изцяло. Затова съветите тук са за здрав имунитет, а именно - добър сън, добра храна, положителни емоции и ако има желание - витамини, но дори и те не трябва да бъдат приемани за дълго време, категоричен е д-р Петър Петров.

„Какво да ви кажа – нищо особено. 44-години вече работя като инфекционист, така че за мен не беше нищо ново. Хората с изрядна имунна система нямат проблеми. Това са предимно младите. При хората, които имат компрометирана имунна система, се появяват проблеми, за съжаление понякога и непреодолими. Но началникът, който определя нещата, е имунитетът. Ние можем да му помогнем, но той ако не може да се справи, нашата помощ се оказва недостатъчна,” заяви д-р Петров.

По отношение на евентуалните прогнози за втора вълна, инфекционистът заяви:

„По принцип е възможно да има по-дълга опашка, но това ще го видим тепърва, защото това не е грипен вирус, който познаваме до болка. Това е един коронавирус и ние не знаем как би мутирал той. Но, нали се досещате, че вирусът няма за задача да ни убие? Ако ни убие нас, умира самият той. В генетичен аспект го казвам – той не е дошъл да ни убие, а е дошъл да паразитира в нас. Въпросът е от COVID или с COVID. Не става дума за философски проблем, става въпрос за наука.”

„При много от случаите, за които се смята, че са починали от коронавирус, това не е така. Това е доказуемо, разбира се, но не ние това задачата сега. Може би след време ще има ревизия на много информации по отношение на смъртността, но засега все още се борим,” допълни медикът.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина