Легендарният китарист Личо Стоунса става на 70, на купона ще свири за гостите си

Автор: Plovdiv Now 67997
Легендарният китарист Личо Стоунса става на 70, на купона ще свири за гостите си

Легендарният български и пловдивски рок музикант Илия Караянев - Личо Стоунса е на прага на знаменит юбилей! 70 години личен юбилей, от които над 50 на сцената! На същата дата се навършват и 10 години от създаването и първият концерт на Licho Stone's Band. По този повод Полинеро Плейс кани всички музиканти -  сегашни, както и тези от близките и по - далечни години на 27 юли 2019 г. от 20:00 ч. до 4:00 ч. в ПОЛИНЕРО плейс на „Вратцата“ 5 на юбилеен купон в чест на рожденика.

Елате, приятели, да покажем уважение и респект по подобаващ начин и да споделим празника на личо Стоунса, нещо което той безусловно заслужава, призовават организаторите. Клубът ще отвори врати в 20 часа.

Вход свободен за всички гости на празника!

Илия Караянев  е прочут като един от най-добрите китаристи не само в България, а и в цяла Европа. Легенди се носят за начина, по който прави любов със струните на любимия си Фендър. Колегите му музиканти не крият, че всъщност той третира инструмента си като любима жена и може би затова винаги е имал проблеми с нежния пол.

Известен е още от детските си години като момчето, което свири като звяр и накуцва заради недъг по рождение- левият му крак е малко по-къс от десния. Боде очите на пловдивската соцвласт още като войник. Бяга от казармата, за да свири на концерт. Отнася присъда за ОВС- отклонение от военна служба. Лежи дори в дисцип, а полковници, генерали и редови военни го сочат с пръст. За Караянев обаче нищо, освен музиката няма значение.

“Беше готов на всичко, в името на китарата. Затова е велик”, разказват пловдивски авери на Стоунса. Пробивът в столицата идва с вливането му в групата на Емил Димитров “Синьо-белите”. Там геният му става достъпен за широката публика и не след дълго той засвирва в прочутия оркестър “София”.

С Лили Иванова го запознава диригентът на оркестъра Николай Арабаджиев. Няколко пъти Личо придружава мегазвездата на концерти, а примата буквално е слисана от качествата на пловдивчанина. Отношенията им на този етап са чисто професионални. След кратко щастие в състава на оркестър "София" идва моментът, в който животът на Стоунса се преобръща. Той е сред пасажерите в трагичната самолетна катастрофа на 21 декември 1971г, в която гинат Паша Христова, диригентът Николай Арабаджиев и други.

Личо пътува заедно с оркестър „София“, Мария Нейкова, Борис Годжунов, ансамбъл „Аура“, народната певица Янка Рупкина и другата част от делегацията за дните на българската култура в Алжир. Личо, Борис Годжунов, Мария Нейкова и Янка Рупкина се настаняват в опашката на Ил-18 и това ги спасява. Самолетът се възпламенява и буквално се цепи на две, като пасажерите от задната част се изсипват на пистата. И оцеляват. Борис Годжунов е със счупени крайници, Янка Рупкина- с леки изгаряния, Стоунса- с травми по цялото тяло. Раните излекува, но травмата остава за цял живот.

“В този период от живота си той се промени. Дълго време беше между небето и земята. Само свиреше и пиеше. Музиката го крепеше, но не съвсем. Затвори се в себе си и само ходеше на участия. Свиреше на различни празници. Правеше джем сешъни. Беше адски търсен, въпреки че беше вече привързан към чашката. Тогава именно му излезе и прякора Личо Стоунса - от “Ролинг Стоунс”. Въпреки че той е абсолютен поклонник на Ерик Клептън. Клептън беше неговият идол”, разказват приятели на Личо от онова време.

Днес обаче, легендата Личо Стоунса става на 70 и очаква приятели и съмишленици. Ще им свири за своя празник!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина