Лаута като Мраколес! Десетки паднали дървета и клони в един от най- красивите пловдивски паркове

Автор: Парашкева Иванова 11001
Лаута като Мраколес! Десетки паднали дървета и клони в един от най- красивите пловдивски паркове

В края на зимата, когато есенната шума вече е опадала, а новите листа на дърветата все още са във формата на пъпки, пред нас се разкрива състоянието на един от най- големите пловдивски паркове - Лаута. А то далеч не е цветущо. Десетки дървета са паднали, като някой са изтръгнати буквално от корен, а други са се пречупили като клечки заради прогнилите си стволове. Обвити, в бръшлян и лиани, те препречват вътрешните пътечки или заплашително стърчат над главите на минувачите. 

Лаута е заприличала на Мраколес, коментират фенове на  "Властелинът на пръстените", като правят паралел с омагьосаната гора, в която живеят гоблините и елфите от трилогията на Толкин.

Причините за текущото състояние на парка са няколко. Там виреят предимно широколистни дървета, като сред най- разпространените видове са акации, ясен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче вече са изгнили, тъй като  гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат , стават обиталища на нови колонии от корояди, които след това нападат и здравите дървета. 

"Трябва да има отделен екип от "Паркове и градини", който да се грижи приоритетно и ежедневно за парка. В момента за цяла "Тракия" има само един екип и физически не е възможно с този ресурс дасе поддържа и Лаута", коментира кметът на района Костадин Димитров. 

Директорът на ОП "Паркове и градини" Веселин Козарев заяви, че заедно с кметството подготвят мащабна инициатива за почистването на горичката. "Ще трябва да влезем  с много хора, защото изнасянето от вътрешната част на дървесината ще е трудно, тъйкато техника може да влезе само по алеите" коментира Козарев. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина