Предлагаме ви рецепта за лапад с картофи - лесно и богато на вкусове постно ястие.
Продукти:
За 2 порции:
150 г лобода (лапад или друга сезонна зеленийка)
250 г картофи
1 глава лук (50 г) или пресен
1 стрък пресен чесън или 2-3 скилидки
1 бр. морков (50 г)
1 ч.л. настърган корен целина
1 с.л. доматено пюре или лютеница
2 -3 с.л. олио
сол
зелена подправка за поръсване - джоджен; копър; магданоз; естрагон.
Приготвяне:
Ситно нарязаният лук, настърганият на едро ренде морков, целината и чесъна (ако е на скилидки – нарязан на филийки) се задушават под капак в сгорещеното олио. Прибавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, 400 мл гореща вода и сол. След като картофите се сварят, се добавят нарязаната лобода и доматеното пюре (лютеница), разтворено в малко вода. В оригиналната рецепта има брашно. Аз прибавих 1 ч.л. препечено брашно към доматеното пюре, но без него е по-добре, особено ако картофите са от сорт, който хубаво се разварява. Ястието ври още 5 минути. При сервиране се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.