Лаборантката, прикривала пияни водачи: Невинна съм! Трябва да се грижа за 4-годишното си дете

Автор: Ива Модова 8801
Лаборантката, прикривала пияни водачи: Невинна съм! Трябва да се грижа за 4-годишното си дете

Лаборантката и съучастникът й, подменяли кръвните проби на шофьори в Пловдив и региона, отново застанаха пред съда. Те са депозирали жалби в Апелативен съд за изменение на първоинстанционните си присъди.

Припомняме, че Йорданка Димитрова получи три години лишаване от свобода и глоба в размер на 5000  лева, а подсъдимият Вълко Захариев на две години и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 4000  лева. Подсъдимите ще следва да изтърпят наложените наказания ефективно, като за подсъдимата Йорданка е определен първоначален общ режим, а за Вълко първоначален строг режим.

Абсолютно хладнокръвие в съдебна зала, но сълзи в кулоарите – така започна заседанието пред въззивната инстанция. Димитрова за пореден път заяви, че не е виновна, а вписаните резултати от кръвните тестове описа като грешка, в следствие на остарялата техника.

„Никога не съм си позволила за всичките 10 години като лаборант, да подменя проби или да впиша грешни данни в протоколите. Винаги съм спазвала процедурата, правилно съм изследвала пробите и съм ги интерпретирала коректно. Невинна съм. Ако пък според вас имам някаква вина, то искам да ми се измени наказанието от ефективно в условно, за да се грижа за 4-годишното си дете”, заяви Йорданка Димитрова.

Според защитата й, не са налице доказателства за вмененото й обвинение. Адвокат Тодорова заяви, че в нито един документ в кориците на делото не се споменава за връзката между клиентката й и другия обвиняем – Вълко Захариев. Що се отнася до пробите, защитата бе категорична, че компрометиране на резултатите е нямало.

„Не е манипулирала нито една проба, всички изследвания са направени по протокол и няма съмнения за неправомерни действия. Трябва да се отбележи, че Димитрова е разчитала резултатите спрямо подадените й стойности от апаратурата, която е морално остаряла. Що се отнася до обвиненията за подкуп – няма логика за това, при положение, че резултатите са излизали още преди лицата да са били издирвани. За да е налице класификацията за подкуп първо той трябва да бъде поискан и второ получен. Нито един от свидетелите не познава клиентката ми, не я е виждал и не е контактувал с нея. От тук може да се направи изводът за липса на доказване на обвинението. Инициативата не е била на Йорданова, а лично на Захариев”, заяви адвокат Тодорова.

Колегата й Давчев, защитник на  Вълко Захариев, обаче цитира разпит на свидетел, чийто думи оборват последното.

„ Свидетелят Бакалски заявява, че е виждал Захариев и Йорданова заедно. При една от срещите им лично е чувал за разпределянето на ролите на двамата. Цитирам показанията му: „Дамата предложи да ходим по домовете и да вършим тези неща”. Така отпада обвинението на клиента ми, че е подбудител. Той се оказва помагач и затова ще пледирам за изменение на класификацията на обвинението. Имаме сведения за 9 изнудвани лица, от които Вълев е взел парите. В кориците обаче са описани реално само четирима такива, а парите са само 3400 лева. Клиентът ми признава вина, но само, че е помагач, а не подбудител. Ето защо ще поискам намаляване на присъдата”, заяви Йордан Давчев.

„Никого не съм подбуждал. Искам изменение на присъдата в по-лека”, заяви подсъдимият Вълев.

Държавното обвинение пък поиска потвърждаване на наложените от Окръжен съд присъди. Според прокуратурата, налице са всички доказателства за вменените им обвинения, множество разпити, които ги потвърждават, както и наличието на редица експертизи.

След изслушването на страните магистратите обявиха, че решението им ще бъде оповестено в законоустановения срок, а именно до 30 дни.

Както TrafficNews съобщи, по данни на разследващите, като началникът на „Специализирана химическа лаборатория“ при „УМБАЛ Пловдив“, тя е прикривала пияни шофьори срещу крупна сума пари. Схемата работила с посредник, който издирвал водачите, на които пробите били положителни. Той им предлагал срещу определена сума пари, резултатите за наличие на алкохол в кръвта да станат отрицателни. Посредникът Захариев знаел трите имена, ЕГН и адрес на водачите, дали кръвна проба, след което ги прозвънявал с обещание, че резултатите могат да станат отрицателни. 

Срещу подкупи от 500 до 1000 лева са били подменяни алкохолни проби на пияни шофьори.

Пловдивчанинът Николай Ильов е човекът, който е разкрил корупционна схема в лабораторията на бвшата Окръжна болница в Пловдив. Той бил заловен от полицаи да управлява автомобила си с 0,67 промила алкохол в кръвта. Бил изпратен на кръвна проба в Окръжна болница. Ден по-късно по телефона му съобщават, че резултатът е 0,87 промила и получава оферта.

Какво разказа Ильов и каква е била схемата може да видите във ВИДЕОТО: 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина