Предлагаме ви рецепта за кюфтета от тиквички и овесени трици - лесно и вкусно лятно ястие.
Продукти:
тиквички - 4 бр. средни
копър - ½ връзка
яйца - 2 бр.
чесън - 4 скилидки
овесени трици - 7 с.л.
кашкавал - 100 г
сол - на вкус
олио - за пържене
Приготвяне:
Започваме с обработката на тиквичките, като ги почистим добре и рендосаме на едро ренде. Поставяме ги в гевгир, поръсваме ги със сол и ги оставяме настрана за около час поне, за да се махне водата от тях.
През това време нарязваме копъра на ситно и го поставяме в дълбока купа, добавяме яйцата, ситно нарязания чесън и настъргания на ситно кашкавал.
Изцеждаме допълнително на ръка тиквичките, за да премахнем максимално течността от тях, и ги прибавяме в купата при останалите съставки. Поръсваме отгоре с овесените трици и солта и омесваме добре сместа.
При необходимост можем да добавим още трици, за да обере остатъчната влага в сместа.
Поставяме на котлона дълбок тиган и наливаме олио, колкото да покрие дъното около 1 см. Загряваме го на 4 от 6 степен.
Оформяме на ръка кюфтенцата и ги пускаме в загрятото олио и пържим до готовност - докато хване загар. Поставяме кюфтетата от тиквички на чиния, покрита с домакинска хартия, за да попие част от олиото и да не станат мазни .
Поднасяме ги както топли, така и студени кюфтета от тиквички с овесени трици.