Култовата банда Замунда Банана Бенд забиват заедно с Уикеда тази вечер в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 12302
Култовата банда Замунда Банана Бенд забиват заедно с Уикеда тази вечер в Пловдив

Култовата банда Замунда Банана Бенд ще забият заедно с Уикеда в Бар Конюшните на ул. Съборна 20, тази събота - 15.08.2020 г. от 20:00 ч. Входът е 12 лв., като той включва и много изненади и награди.

„Замунда банана бенд“ е български музикално-сатиричен дует, който съществува от 1993 до 1998 г. Членове на групата са Жоро Пеев и Радо Бимбалов в ролите им съответно на чуждестранните студенти Н'Гого и Кобо Кобо от измислената бананова република Замунда, които говорят и пеят за живота в тяхната родина на развален български. Музиката е базирана на инструментали от известни реге, карибски и рок хитове от края на 1980-те и началото на 1990-те години. Текстовете са изцяло авторски и третират по хумористичен начин актуални икономически, политически и битови проблеми от началото на Прехода.

Жоро Пеев и Радо Бимбалов се срещат през 1992 г., когато стартират предаването „Нивото на канала в сантиметри“ по пловдивското радио „Канал Ком“. Идеята за героите от държавата Замунда им хрумва през следващата година и дотолкова се харесва на слушателите, че двамата решават да направят няколко песни на „замундски“, които стават популярни веднага след излъчването си в ефир. До края на годината Пеев и Бимбалов записват още парчета. Така на 30 януари 1994 се появява първият албум на Замунда банана бенд „Нас банана ни храни всички“. По информация на групата на промоцията на албума се събират 8000 души, а на първия ден след това са продадени 12 000 касети само в Пловдив. Окончателният тираж възлиза на 300 000 бройки.

От творчеството на „Замунда банана бенд“ в разговорния български език на 1990-те навлизат и дълго се употребяват множество изрази. Такива са например „банана мама, мамуна проклета“, „съм много убав, да“, „рагу и дзъби“ и други.

„Уикеда“ е българска музикална група, създадена в Божурище през 1998 г. Стилът им, който трудно може да се определи дори и според самите музиканти, представлява хибрид от рок, ска, реге, фънк, пънк и други стилове. По-известни парчета на групата са – „А ние с Боби двамата пием кафе“, „Уиски с фъстъци“ и „Мари-Анна“.

За 22 години на сцена Уикеда постигат значителен успех и оказват голямо влияние върху родните групи и музикалния вкус в България. През годините групата претърпява леки промени в състава и прави многобройни концертни изяви в страната и извън нея.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина