“Етно кухня на колела“ кани днес на „Харосѐт“ – десертът на тайната вечеря

Автор: Plovdiv Now 5185
“Етно кухня на колела“ кани днес на „Харосѐт“ – десертът на тайната вечеря

Най-големите етнически общности в града, които обединяват дейността си във Фондация „Заедно“, показват в рамките на 3 дни в „Етно кухня на колела“ богата и изключително интересна културна програма, която ще бъде различна във всяка една от тематичните вечери. Събитието започна вчера с обща културна програма и представяне на турска кухня.

На 18 май в Пловдив пристига единствената в България и на Балканите вокална формация „Дулсе канто“ („Сладка песен“) на известната Лика Ешкенази. Групата ще представи традиционни еврейски песни, с които е печелила престижни награди в страната и чужбина. Съботният ден ще е и за почитателите на руската култура. Артистичната програма ще е със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при и лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен.

Наред с известните артисти сцената на етно панаира ще даде изява и на деца от два любителски танцови състава в Пловдив - „Милениум“, които ще изпълнят и емоционални руско-цигански танци и „Ереван“ , които ще покажат традиционни арменски хора.

Освен на богатата културна програма, гостите на панаира на кулинарното изкуство в Пловдив ще могат да се насладят и на вкусните национални ястия на различните народи. Одринският дроб тази година ще бъде в конкуренция с дроба по руски. По време нa рускaтa вечер (18 май) лично глaвният готвaч нa Посолството нa Руската Федерация в България шеф Роман Мирошниченко ще проведе мaстер клaс по приготвянето нa еднa от най-известните руски супи – „Окрошкa“.

Еврейската кулинарна вечер ще предложи вкусните сладкиши „Тишпищи“ и „Ушите на Аман“, както и любимите на всички боикос и бормоликос но за първи път почитателите на „Етно кухня на колела“ ще могат да пробват вкуса на „Харосѐт“ – десертът на тайната вечеря.

Наред с традиционния хоровадз и празничен ориз със сушени плодове, на 19 май любителите на арменската кухня ще могат да опитат и сладки домашни „мафиши“, приготвени от известния майстор готвач Ончо Кешишян. Ще хапнем и от традиционната арменска семейна баница с кайма. 
Маестро Марко Лукиари, който миналата година грабна приза „Master Ethno Chef” ще готви отново на всички гости на италианската вечер, която няма как да мине без паста, лазаня и неверотния му профитерол. А какъв е вкусът на „оливие асколане“ – ще разберат само гостите на панаира.

Панаирът на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Третото издание на панаира през 2019 г. е в подкрепа на града като Европейска столица на културата. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина