Крушите са полезни за очите и сърцето, могат да предпазят и от рак

Автор: Plovdiv Now 1254
Крушите са полезни за очите и сърцето, могат да предпазят и от рак

Със своята сочност и сладост крушите са едни от най-обичаните есенни плодове. Те са не само вкусни, но и много полезни, тъй като съдържат витамини, минерали и фибри, които подпомагат здравето на целия организъм. 

Крушите са богати на минерали като мед и калий. Медта подпомага имунната система, метаболизма и нервите, а калият е важен за мускулите и сърцето, пише puls.bg.

Сочните плодове са и добър източник на антиоксиданти (полифеноли), които предпазват клетките от увреждане. Най-добре е да се яде цялата круша, защото в кората има 6 пъти повече полифеноли, отколкото в плода, показват проучвания.

Крушите съдържат и много фибри, които помагат за редовното движение на червата. Те са богати на пектин, вид разтворими фибри, който укрепва и имунитета. 

Различните цветове на крушите се дължат на видовете растителни вещества, които се съдържат в тях. Например антоцианините придават червеникавия цвят на някои сортове. Те могат да подпомогнат здравето на сърцето и да намалят риска от рак. Макар да са нужни повече проучвания специално за крушите, вече има доказателства, че храни, богати на антоцианини, се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Зелените круши съдържат лутеин и зеаксантин, които са важни за доброто зрение, особено с напредването на възрастта. Повечето от тези полезни съединения се намират в кората на плодовете.

Възпалението е естествена реакция на имунната система, но ако стане хронично, може да доведе до проблеми като сърдечни заболявания и диабет тип 2. Крушите са богати на флавоноиди, които намаляват възпалението и могат да предпазят от болести.

Изследвания показват, че хората, които приемат повече флавоноиди, имат по-нисък риск от диабет и сърдечни заболявания. Витамин С в крушите също допринася за този защитен ефект.

Някои вещества в крушите могат да предпазват и от рак. Такива са антоцианините и хлорогеновата киселина, които се свързват с намален риск от развитие на злокачествени тумори.

Два обзора от 2019 и 2020 г. показват, че хранителен режим, богат на плодове, в това число и круши, може да предпазва от рак на белия дроб и стомаха. Други изследвания сочат, че плодовете с високо съдържание на флавоноиди, като крушите, могат да намалят риска от рак на гърдата и яйчниците. 

Доказано е и, че крушите могат да намалят риска от диабет, а влакната в тях забавят храносмилането, като по този начин помагат за по-добър контрол на кръвната захар. 

Има и данни, че редовната консумация на круши също намалява риска от сърдечни заболявания. В едно проучване възрастни с метаболитен синдром, които са хапвали по 2 круши на ден в продължение на 12 седмици, са показали подобрение в кръвното налягане и намаляване на обиколката на талията.

Крушите са с ниско съдържание на калории, богати на вода и фибри, което ги прави подходящи за контрол на теглото. Те ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време и могат да помогнат за свалянето на килограми.

Обикновено крушите могат да се намерят в магазините целогодишно, но е най-добре да се хапват през есента, когато е сезонът им. Те могат да се пекат, варят на компот или дори да се съчетаят с месо, сирена и подправки като канела и индийско орехче. Крушите са чудесна добавка към сладкиши и мъфини. Сладостта и уханието им правят преминаването към студените дни много по-приятно и уютно. 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина