Тиквите, този чудесен есенен плод, вече се появиха на пазара у нас. Предлагаме ви рецепта за крем с тиква - чудесен лек десерт за малки и големи в семейството.
Продукти:
тиква - 500 г почистена и обелена
ванилия - 2 прахчета
захар - 150 г
прясно мляко - 300 мл
яйца - 1 бр.
жълтъци - 1 бр.
нишесте - 60 г царевично, натурално
бял шоколад - около 40 г
френско грозде - за декорация, по желание
сол - 1 щипка
Приготвяне:
Нарежете тиквата на парчета, завийте всяко във алуминиево фолио и подредете в тавичка.
Изпечете на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути или докато щом боднете с вилица тя влиза свободно.
Оставете тиквата да поизстине и я пасирайте на много фино пюре. Сипете към нея 200 мл от млякото, захарта, ванилията и солта и загрейте на слаб огън.
Разбийте яйцето и жълтъка с останалото мляко и нишестето, така че да няма бучки и налейте към останалата смес на тънка струйка, разбивайки с телена бъркалка.
Варете кремчето 6-7 минути на тих огън или докато се посгъсти. Имайте предвид, че и когато изстине ще се сгъсти още повече.
Разсипете ваниловия крем в чашки или купички и щом се охлади настържете на едро белия шоколад. Украсете със зрънца френско грозде за сладко-кисел контраст.