Кестените присъстват масово на пазара у нас в момента, в сезона на есента. Не са никак евтини, но пък имат много ползи за здравето.
Освен че ги консумираме печени или варени, кестените влизат и в състава на много сладкиши и солени ястия.
Предлагаме ви рецепта за вкусна крем супа от кестени.
Необходимите продукти са: 1/2 кг кестени, 2 чаени чаши прясно мляко, 2 чаени чаши вода, 2-3 листа от целина, сол на вкус.
Приготвяне:
Кестените се цепват на четири в горната си част и се сваряват в подсолена вода за един час. Най-добре е да използвате тенджера под налягане. Когато са добре сварени, черупката на кестените се разпуква и обелването им след това е лесно.
Сварените кестени се обелват, пасират и поставят в тенджера на котлона, заедно с вода (2 ч.ч.), сол и настъргани на ситно листа от целина. Като поврят няколко минути, се добавя прясното мляко (2 ч.ч.) и се пасира отново всичко, докато ври в тенджерата. След няколко минути супата се сваля от котлона и е готова за сервиране.
Поднася се с крутони. Ще се изненадате колко е вкусна тази супа.