Край на опашките! Вадим си лични карти онлайн

Автор: Plovdiv Now 12600
Край на опашките! Вадим си лични карти онлайн

Подаването на заявление за издаване на лична карта ще става по електронен път, без да е необходимо ползването на квалифицирано удостоверение за електронен подпис. Това реши Министерския съвет чрез приемане на промени в Правилника за издаване на български лични документи, съобщиха от „Дондуков“1 и допълват, че целта на направените изменения е намаляване на административната тежест на гражданите.

Намаляват се също сроковете за издаване на паспорт, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина. Друга промяна дава възможност за лично получаване на български личен документ чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, когато заявлението за издаването на документа е подадено лично в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина, което предлага тази услуга. 
Осигурява се и възможността за подаване на заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство в определени случаи и в районни управления към ОДМВР по постоянен адрес на заявителя.

В съответствие с измененията на Закона за българските лични документи (ЗБЛД), е предвидено и издаването на временен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства само с министерството на външните работи, освен в случаите на издаване на временни паспорти на български граждани, на които след 1 септември 1999 г. не са издавани български документи за самоличност, когато тяхното издаване се съгласува с МВР.

 „Очакваните резултати са свързани както с постигане на съответствие с предвиденото в ЗБЛД, така и с преодоляване на необоснованата административна тежест за гражданите при предоставяне на услугата по издаване на български лични документи“, уточняват още от "Дондуков" 1.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина