Крадците, които обраха магазините в Пловдив, действали из цяла България

Автор: Plovdiv Now 9213
Крадците, които обраха магазините в Пловдив, действали из цяла България

Крадците, които обраха през покривите два големи магазина в Пловдив, заради което си спечелиха прякора "бандата на Карлсон", са действали из цяла България, преди да бъдат хванати. Това стана ясно днес в съдебна зала, където се гледаше мярката за неотклонение на един от бандата – Роман. Вторият участник в дуета не пожела да обжалва решението на Районен съд и остава за постоянно в ареста.

Припомняме, че на 28 юни магистратите наложиха най-тежката мярка спрямо Александър Гюнтер и Роман Левин, заподозрени за дръзките обири в двата хипермаркета на бул. "България" и бул. "Македония" в Пловдив. 

Мъжете, които са на 34 и 43 години, са били заловени от полицията тази седмица. Двамата направиха удар в магазините „Бриколаж“ и „Зора“ в Пловдив, откъдето задигнаха 12 242 лв. Влизането им през покривите на търговските обекти им спечели прозвището Карлсоните. 

Днес пред магистратите отговаряше единствено Роман. Той поиска да бъде освободен от ареста и да му се наложи мярка „домашен ареста”.

„Ще съдействам на органите на реда. Няма да бягам. Престоят в ареста ми се отразява зле физически и психически. Тежко ми е в ареста. Не съм закоравял престъпник. Имам дъщеричка и съпруга. Притеснявам се и за здравословното си състояние, имам лекарства само за месец”, заяви Левин. Оказва се, че мъжът е ХИВ позитивен. В съдебна зала бе представена медицинска документация, доказваща наличието на тежкия вирус.

ДНК следи заковали двамата обирджии. По покрива на магазин „Бриколаж” са открити ДНК следи и на двамата, такива са намерени и по инструментите, с които е разрязан таванът на помещението.

Криминалистите установяват, че ъглошлайфът, използван от крадците, се продава само в една търговска верига и е купен от магазин в Пловдив. На записа се вижда и кой е купувачът. Камерите разкриват и съучастника му, както и автомобила, който използват.

Оказва се, че е нает от варненска фирма от Гюнтер. С нея те са се придвижвали из страната ни. След обирите бандата на Карлсон се е насочила към София, където са арестувани.

„Не са налице данни и доказателства, че Роман Левин е съпричастен към деянието. В показанията си другият задържан – Гюнтер, е направил пълни самопризнания. Той твърди, че Роман няма нищо общо. Това, че по инструментите има отпечатъци на клиента ми, се обяснява с факта, че с другия задържан са живеели заедно. Левин е неосъждан и има къде да изтърпи мярка „домашен арест”, заяви адвокат Димитър Пенев. Той заяви още в залата, че липса на адекватно лечение в затвора може да влоши състоянието на руския гражданин.

„Говорих с лекаря на затвора. Той заяви, че хора от трети страни не могат да се подлагат на програма за лечение и превенция на ХИВ. Ако не се лекува, ще се влоши сериозно състоянието му”, допълни адвокат Пенев.

За мярка „задържане под стража” настоя държавното обвинение. Прокурор Галина Андреева посочи, че са налице всички изискуеми от закона предпоставки за взимане на най-тежката мярка. Тя подчерта също, че в ареста може спокойно да се прилага терапия на Роман Левин, както на не един или двама с подобно заболяване.

„Постоянен арест би изиграл адекватно целите си на наказанието. У нас няма лишен от право на лечение, дори и в затвора. Според доказателствата, Левин може да се укрие и да извърши друго престъпление. От справката по делото той не е постоянно пребиваващ, а заедно с другия обвиняем са гастролирали и различни места в страната”, заяви прокурор Андреева.

В край сметка съдебният състав не се смили над руснака. Магистратите го оставиха с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина