Коронавирусът у нас през септември - три сценария, кой е лош и кой оптимистичен?

Автор: Plovdiv Now 8844
Коронавирусът у нас през септември - три сценария, кой е лош и кой оптимистичен?

Не се налагат въвеждане на по-строги мерки през септември. Това прогнозира математикът на националния кризисен щаб проф. Николай Витанов.

Той предвижда три сценария относно развитието на пандемията у нас. Според първия, който професорът определи като най-лош и най-малко възможен е в края на септември у нас да има 25 000 заразени, 800 починали и 8500 активни случая. Според него този сценарии ще се осъществи, ако нещата продължат така както до сега и хората не спазват мерките.

„Здравната система трябва да се подготви именно за този план и да си върже гащите“, каза Витанов пред БТВ.

Според втория сценарий, който е и най- хубав в края на септември ще има около 20 000 заразени. Това, обаче ще стане ако 300 000 души започват да спазват мерките.

„Това е най-нереалистично, тъй като не виждам как изведнъж ще започнат да се спазват мерките“, заяви професорът.

Според третия сценарий – 21 700 ще бъдат заразените у нас в края на септември. Това ще се случи все пак, ако хората започнат частично да спазват мерките.

Витанов заяви, че в момента много хора се тестват у нас, за да могат да пътуват в Гърция, което вдига процента, но той не е реалистичен, защото това са здрави хора.

"Когато намалеят почивките в Гърция, тогава и процентът на съотношение между тези, които се тестват и положителните резултати ще се покачи", каза математикът.

Към хората, които все още не вярват в коронавируса, Витанов каза:

„Не прецаквайте себе си, прецакайте вируса“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина