Конни надбягвания ще разтресат земята из Пловдивския регион днес!

Автор: Plovdiv Now 20911
Конни надбягвания ще разтресат земята из Пловдивския регион днес!

Конни надбягвания ще разтресат земята из Пловдивския регион днес! Започват традиционните за Тодоровден надбягвания, наречени кушии. Надпревара ще има в село Царацово, чиито поситители ще могат да се насладят на зрелищно състезание. Ездачи от местната конна база ще се включат в надпревара по прескачане на препятствия, която ще стартира в 10:30 часа. 

Състезания в няколко дисциплини ще има и в Ново село. Ездачите от района ще се включат в 200-метрова кушия бюнек, за да грабнат селското знаме. Следват 800-метрова гонка и надпревара с римски колесници. За финал ще бъдат избрани най-добрите коне "теглачи" и "орачи". Новоселци ще спазят местната традиция, като наградят и най-красивия, и най-грозния кон. Празникът започва в 10:00 часа, а победителите ги очакват парични и предметни награди. За публиката са подготвени три часа атракции, забавни игри, скара и бира, както и разходка в музея „Сътворението на света“.

Емоционално тържество ни очаква в първомайския квартал "Дебър". Българските традиции ще бъдат пресъздадени пред местния стадион в 11:00 часа.„Конският Великден“ ще започне с водосвет и ще продължи с фолклорна програма и спортни игри. Акцент ще бъдат традиционните кушии - надбягвания с магарета, коне, яздени и впрегнати в каруци и двуколки. за победителите са предвидени парични награди.

По един чувал със зоб ще получат най-красивите кон и магаре в града. Първомайци бележат края на празненствата с ежегодна футболна среща. 

Тодоровден в Асеновград ще започне с шествие до параклиса „Свети Тодор” в местността "Параколово", където ще се извършат църковен водосвет и литургия за здраве. Началото на събитието е планирано за 10,00 часа на свободния терен, намиращ се на 500 метра вляво от бензиностанцията на изхода на Асеновград по пътя за Кърджали.

Стартът на традиционните кушии е в 11 ч. Ще се проведе и конкурс за най-атрактивни кон и ездач.

Обичаят ще бъде пресъздаден и край Съединение. Надпреварата ще започне в 11,00 часа в местността "Летището". Състезанията там ще се проведат в няколко дисциплини - преглед на млади коне до 3 години, преглед на най-добър впряг и кочияш, майсторско управление, теглене на тежести до 500 кг, до 700 кг и над 700 кг., като конете в тази категория се теглят предварително. Последната състезателна категория са народните кушии.

По традиция Тодоровден чества през първата събота от великденския пост. Празникът започва рано призори, когато жените месят краваи в чест на конете, наричани копито, конче, или кукла, боговица. Формата им много често бива конска подкова, а някои са омесени във формата на конче, често възседнато от ездач. Вари се и жито, което, заедно с кравайчетата, се носи в църква, а после се раздава на хора и коне. Отчупващият обикновено благославя конете, пожелава да се плодят и множат.

Още при изгрев се сплитат и гривите и опашките на конете, украсяват се с цветя и мъниста и животните се отвеждат на водопой.

Към обяд идва и любимото на всички българи конно състезание – кушия. Кушиите често са съпроводени с големи празници и награди. Някои казват, че и магаретата трябва да се гонят в кушии, за да не бъдат сполетени от гутурач (конска болест, при която се втвърдяват вратните жили). Победителят в състезанието обикаля по домовете на всички съселяни, за да честити празника. Всички го посрещат радушно и напояват коня му с вода.

Дните от седмицата преди Тодоровден се считат за най-лошите в годината. Тачели се най-вече за предпазване от болести, а всеки ден бил свързван с различни суеверия. Разбира се, в наши дни поверията са разпространени в отделни региони и рядко се спазват.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина