Конфитюр от пъпеш? Защо не!
Конфитюр от пъпеш? Защо не!

Конфитюр от пъпеш? Защо не! Сега е сезонът на този плод и нищо не ни пречи да опитаме.
Небоходимите продукти са: пъпеш - 2 кг почистен, захар - 1 кг, вода - 300 мл, лимонена киселина - 1 чаена лъжичка, индрише - по желание.
След като сме си почистели пъпеша го нарязваме на парченца. Поставяме го в дълбока тава и оставяме докато си приготвим сиропа.
От захарта и водата сваряваме сиропа и след това пускаме парченцата от пъпеши. Оставяме да врат до готовност или докато сиропът се сгъсти.
Как пробваме сиропа - капка, капваме върху чиния, изчакваме да поизстине и ако не се разлива, значи е готов.
Две-три минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина, като разбъркваме добре.
По желание прибавяме листенца индрише към готовия конфитюр.
Сипваме в бурканчета докато е още топло, затваряме с капачки и стерилизираме за 5 минути.
gotvach.bg