Колоритният арменски художник Аршак Нерсисян с изложба в галерия “Савов“

Автор: Plovdiv Now 37531
Колоритният арменски художник Аршак Нерсисян с изложба в галерия “Савов“

Изложба живопис на художника Аршак Нерсисян представя на 3 май от 18:00 ч. пловдивската Art club & gallery SAVOV на ул. Гладстон.

Аршак Нерсисян е роден в Ереван 1952 г. Завършва художествена гимназия и Ереванска Художествена Академия - две специалности – живопис и графика (1982-1988 г). Специализира в Литва, Латвия, Санкт-Петербург – 1986-1987 г. След това работи като художествен редактор в списание ”Жените на Армения”.
От 1996 г. живее в България, първо във Варна, а от 2003 г. в София. Илюстрира книги с поезия и др. Участвал е в десетки изложби в България, Иран, Франция, Русия, Финландия, Чехия, Испания, САЩ.
Има над 30 самостоятелни изложби. Участвал е в Национално биенале гр. Бургас 2010, 2012, 2014г., Национална изложба „Портрет“ – Шипка 6, изложба „Майстори на портрета“ в зала Средец. Има много участия в пленери в България в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др., международни представяния в Черна гора, в Австрия – симпозиум в гр. Пьохларн, Унгария – Будапеща, „Биенале на изкуствата“ /Представителна изложба на Български културен център/.
През 2009 г. става Член е на Дружеството на бургаските художници, а през 2009г. му е връчена „Награда за годината“ на галерия „Бриз“ гр. Бургас за най-успешен художник. От 2010г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012г. творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.
Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основана на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

Професор Аксиния Джурова споделя за автора: “Аршак е и арменски художник с контраста на цветовете, и френски с кубистичните си и фовистки решения и български с избора на някои от сюжетите, но може би най-точното е да го определим като неокубист.“ "Силната живопис на Аршак ме връща към най-силните експериментатори на френската и руската живопис. Това са тези, които са преминали през експеримента на Френското изкуство – фовизма, т.е. през течението на дивите, отличаващо се с крайна експресия, както и през сезанизма и кубизма, характерен с разбиването на живописното пространство на картината и постигане на пространствена многоплановост. Тези художници и техните руски последователи успяват да разширят пластичния изказ чрез декоративност, яркост на цвета, фактурна сложност, запазвайки една подчертана жизнерадост."

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина