Коледа наближава и всички ние обмисляме какво да приготвим за хапване по празниците, за да зарадваме близките си. Разбира се, не може без традиционните сладки в забавни форми - елхички, звездички, камбанки и други. Ако имате деца, можете да ги ангажирате в приготвянето им. Ще се забавляват със сигурност!
В купа разбийте двете яйца с кафявата захар. Прибавете меда и разбъркайте добре. Угасете содата за хляб с оцета и я сложете в купата. Идва ред на подправките - канелата, джинджифила. карамфила и ванилията.
Сложете кокосовото масло в микровълновата само да се втечни леко и прибавете и него. Разбъркайте много добре до получаване на хомогенна смес.
Постепенно започнете да прибавяте брашното от лимец като бъркате с лъжица, а след това на ръка омесете маслено ронливо тесто.
Оставете тестото да почине 10-15 минутки и след това го разточете на лист с дебелина 1/2 см.
С формички изрежете фигурки. Нареждайте ги върху намаслена хартия за печене на разстояние една от друга.
Коледните сладки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко порозовяване. Не трябва да се препичат, защото стават твърди.
Извадете от фурната, оставете леко да поизстинат и едва тогава ги преместете в друг съд.
След като изстинат напълно можете сложете вкусните меденки в кутия за сладки. Здравословните коледни меденки са трайни цяла седмица.
Втората рецепта е за сладки звездички - по-лесна и бюджетна: