Коледни сладки - здравословни меденки и звездички

Автор: Plovdiv Now 16017
Коледни сладки - здравословни меденки и звездички

Коледа наближава и всички ние обмисляме какво да приготвим за хапване по празниците, за да зарадваме близките си. Разбира се, не може без традиционните сладки в забавни форми - елхички, звездички, камбанки и други. Ако имате деца, можете да ги ангажирате в приготвянето им. Ще се забавляват със сигурност!

Предлагаме ви две рецепти за коледни сладки.

Първата е за здравословни коледни меденки

Необходимите продукти са: яйца - 2 броя, кафява захар - 1 чаена чаша, мед - 1 кафяна чаша, сода за хляб - 1/2 чаена лъжичка, оцет - 1 чаена лъжичка, канела - 1 кафяна лъжичка, джинджифил - 1/2 кафяна лъжичка на прах, карамфил - 6 - 7 броя сушени пъпки (стрити на прах), ванилия - 1 брой, кокосово масло - 1 чаена чаша, брашно от лимец - 4 чаена чаша.

Приготвяне:

В купа разбийте двете яйца с кафявата захар. Прибавете меда и разбъркайте добре. Угасете содата за хляб с оцета и я сложете в купата. Идва ред на подправките - канелата, джинджифила. карамфила и ванилията.

Сложете кокосовото масло в микровълновата само да се втечни леко и прибавете и него. Разбъркайте много добре до получаване на хомогенна смес.

Постепенно започнете да прибавяте брашното от лимец като бъркате с лъжица, а след това на ръка омесете маслено ронливо тесто.

Оставете тестото да почине 10-15 минутки и след това го разточете на лист с дебелина 1/2 см.

С формички изрежете фигурки. Нареждайте ги върху намаслена хартия за печене на разстояние една от друга.

Коледните сладки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко порозовяване. Не трябва да се препичат, защото стават твърди.

Извадете от фурната, оставете леко да поизстинат и едва тогава ги преместете в друг съд.

След като изстинат напълно можете сложете вкусните меденки в кутия за сладки. Здравословните коледни меденки са трайни цяла седмица.

Втората рецепта е за сладки звездички - по-лесна и бюджетна:

Необходимите продукти са: брашно - 500 грама, захар - 200 грама, мляко - 150 мл, масло - 150 грама меко, яйца - 2 броя, бакпулвер - 2 чаени лъжици, ванилова захар - 1 пакетче, ядки - натрошени за поръсване, пудра захар - за поръсване.

Смесваме пресятото брашно със захарта и ванилията, добавяме разбитите яйца и разбъркваме.

Добавяме останалите продукти и замесваме тесто.

Оставяме в хладилника за 30 минути.

Разточваме тестото с дебелина около 1 см, изрязваме тестото с формички, подреждаме в тава, може да поръсите с ядки коледните сладки.

Печем празничните сладки в загрята фурна на 180°C за 15-20 минути.

Щом се охладят, поръсваме с пудра захар нашите сладки звездички.

Източник: gotvach.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина