Кой ще наследи Сотир Цараров? Битката започна

Автор: Plovdiv Now 159
Кой ще наследи Сотир Цараров? Битката започна

Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен прокурор. С днешното заседание се дава начало на голямата битка за наследник на Сотир Цацаров, чийто 7-годишен мандат на поста изтича на 10 януари 2020 г. 

В следващите 4 заседания на пленума ще бъдат издигани кандидатури, а на 24 октомври трябва да бъде гласуването. Мандатът на Цацаров изтича в началото на януари.

На заседанието не присъстваха само двама членове на съвета - Вероника Имова и Атанаска Дишева.

Заседанието беше предшествано от протест на десетина души, които настояваха за прозрачен избор на главен прокурор, както и на поста да бъде избран следователят Бойко Атанасов. 

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че на 13 юни е приет графикът и условията, по които ще се избира новият главен прокурор.

Според регламента номинациите могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Крайният срок за представяне на писмена концепция е 12 август.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще вземе решение на 24 октомври. Новият главен прокурор се определя с мнозинство - не по-малко от 17 гласа от членовете с явно гласуване. Ако тогава няма излъчен кандидат, конкурсът започва наново и трябва да бъде избран до 10 януари 2020 г, когато приключва мандатът на Цацаров

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране.

„Моето мнение е, че колкото по-рано се открие тази процедура, толкова по-добре, за да може в спокойна среда да се излъчи номинацията. Това дава възможност и на неправителствените организации, юристи и университети да кажат своето становище, което трябва да представят до 16 октомври“, заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС. Той се надява бъдещите кандидати да бъдат политически независими, включително чрез изказвания и действия.

Според Магдалинчев „бремето на тази длъжност“ е огромна, но ВСС няма никакви притеснения, ако жена се номинира и оглави Главна прокуратура. Членовете ще се уповават единствено на професионалните качества на кандидатите.

Прокурорската колегия ще издигне не повече от 3 кандидатури. Те ще бъдат излъчени най-късно до 29 юли, разкри Даниела Машева, говорител на Колегията. 

Снимки:БГНЕС

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина