Кои са най-високоплатените свободни работни места в Пловдив?

Автор: Plovdiv Now 10561
Кои са най-високоплатените свободни работни места в Пловдив?

Най-много свободни позиции за добре платена работа има в сферата на транспорта и именно на международната превозваческа дейност, това показва справка за Пловдив в един от най-големите сайтове за работни оферти.

Шофьори на тирове за международни курсове се търсят от десетки различни компании, като обявената заплата за подобна позиция е между 4000 и 5000 лева. Такъв тип дейност обаче на практика не е позиция на територията на Пловдив или в близкия периметър. Причината за причисляването им на регионално ниво е, че повечето обяви са на местни транспортни компании, които имат бази в района. 

Високите обявени стойности обаче не кореспондират със статистиката за средната работна заплата по сектори в област Пловдив. Според данните за икономически дейности "Транспорт, складиране и съобщения" средна брутна месечна работна заплата е 830 лева. Донякъде окрупнената група се уравнява в низходящ план заради по-ниско платени позиции в сектора на складирането, а и в транспорта на регионално и национално ниво. Все пак обаче има основания за по-критичен прочит на данните по отношение на декларирано възнаграждение и реални надници. 

Професията е и една от най-непретенциозните по отношение на биографията на кандидатстващите, а примамливи агитации от сорта на "Ще получаваш минимум 40 000 лева годишен доход, а искаме от теб 0 години опит" дебнат отвсякъде. 

По отношение на останалите оферти за трудови позиции, обявени като най-високо платени и които реално са с адрес на местоработата в Пловдив и региона, обезателно първенец е брокерската професия. Десетки обяви за консултанти по продажба на недвижими имоти доминират в сайтовете за свободни работни места, като обещаното възнаграждение е средно 4500 лева.

Обществена тайна е обаче, че реално доходите на брокерите са определят до голяма степен на база комисионна от осъществена сделка, а  трудовият договор за подобни позиции е с правна обусловеност и фикционен характер - на минимална работна заплата на 4 часа. Дали ще успеете да набавите толкова пари е съвсем различен въпрос, а предвид наплива в агенции от мераклии за бързи пари, е по-скоро предрешен въпрос. По отношение на качества, браншът и тук не е много претенциозен - комуникативност, желание за работа, отговорност. Според статистиката секторът е по-високо заплатен от транспортния, като брутната средна заплата за "Операции с недвижими имоти" е 1096 лева. Такива стойности отново изглеждат диаметрално различни от посочените в предложенията за работа. 

Останалите предложения на онлайн трудовите сайтове за заплата над 2000 лева са за кадри в чужди компании - основно в ит сферата, където изискванията са основно за добро владеене на западни езици. Спорадично обаче има търсене на служители в частни клиники и кабинети, ел техници, организатори на производство и дори на майстори в строителната дейност, като за изредените разностранни позиции се предлагат заплати между 2000 и 3000 лева. Много рядко, но все пак съществуват, предложения за работа като главен готвач и дори старша сервитьорка с обещана твърда заплата от над 2 бона. 

Ако се позоваваме обаче на официалната статистика, най-добре са заплатени позиции, попадащи в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения". Кадрите там взимат средно по 2514 лева бруто. След тях се нареждат работниците в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" със заплата от по около 1824 лева отново бруто.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина