Кой, кога и как ще следи за наказанието на Габриела Медарова да не напуска дома си?

Автор: Ива Модова 3979
Кой, кога и как ще следи за наказанието на Габриела Медарова да не напуска дома си?

Кой и как ще контролира, дали Габриела Медарова е у дома след 22 часа? Тези въпроси бяха зададени от наши читатели.  На Габриела е наложено наказание една година лишаване от свобода с отложено наказание от 3 години, като в рамките на това условно наказание й е дадена пробационна мярка, в размер на година и половина. От 22:00 часа вечерта до 6:00 сутринта, Медарова има забрана да напуска дома си.

Както ви съобщихме, младата пловдивчанка се призна за виновна по всичките четири обвинения, за които е привлечена като обвиняема - за шофиране в пияно състояние и каране на кола след употреба на дрога, за нанасяне на значителни материални щети и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Присъдата включва още и 800 лева глоба, отнемане на книжка за 1 година и половина, разноските по делото, като съдията уважи и частния иск на Катя Андреева в размер на 2000 лева. 

"Тази присъда, в частност пробационната мярка, ще ти помогне да се върнеш към семейството ти и по-важните неща от живота. Ще те предпази от средата, която ти влияе зле. Чрез нея ти давам шанс за по-добро бъдеще", заяви тогава съдия Низамова.

Съдът й налага тази забрана, която гласи, че в упоменатите часове, тя не може да излиза от посочения адрес, на който живее. Това наказание се контролира от „Пробационна служба” – Пловдив. Наш репортер направи проверка, как, кога и кой ще контролира наложената санкция спрямо младата пловдивчанка.

Кой ще контролира изпълнението на това наказание?

Присъдата на Габриела ще бъде изпратена в Районна прокуратура. От своя страна държавното обвинение трябва да препрати мярката в пробационната служба за изпълнение. До десет дни след влизане в сила на присъдата, ще се приведе в изпълнение мярката и започва самия контрол. На Медарова ще бъде назначен инспектор, който ще следи изпълнението на наказанието й.

Съвместно с полицията, служителят ще посещава дома на Габриела, като проверката може да се осъществи дори в 3:00 или 4:00 часа през нощта. Часът и дата се решава от самия наблюдаващ инспектор.  Пробационният служител е задължен да прави проверка само с присъствието на униформени, щом се касае за нощни проверки.

Оказва се, че Габи няма да може през идното лято да отиде на море или балкан. С тази забранителна мярка, на нея й се ограничава свободното предвижване. Това е смисълът на този надзор и той е съобразен с това, което тя е извършила. Престъпленията, по които е призната за виновна, са допуснати в тъмната част на деня.

Кога може да се наруши тази мярка?

Законът допуска нарушаването на пробационната мярка единствено и само при уважителни причини. Такива са здравословни проблеми, които налагат посещение на спешен кабинет или приемане в болница. Може да се наруши и по друга уважителна причина, но позволението се дава от прокуратурата, а не от надзорника й.

Какво ще се случи ако Медарова не бъде открита при проверка?

Надзорникът и полицията след констатация, че в рамките на пробационния период лицето не е в дома си, изготвят преписка. Документът веднага се изпраща в Районен съд и автоматически се активира ефективното изпълнение на лишаването от свобода. Тоест, ако Габриела не е вкъщи след 22:00 часа я грози затвор.  Аналогично е, ако бъде спряна за проверка от полиция през нощта. Тя ще бъде задържана и ще влезе в сила присъдата от 1 година лишаване от свобода.

Може ли да се прекрати мярката?

Тази мярка не може да бъде намалена или прекратена. Тя трябва да се изтърпи изцяло в периода, наложен от магистратите.

В съдебната зала тази седмица Габриела Медарова обяви, че ще се върне отново към ученето. Тя се подготвя за нови изпити за университет.

Може ли тази мярка да попречи на образованието й?

Ако Габриела бъде приета във висше училище извън Пловдив, тя трябва да смени адресната си регистрация. Настоящият адрес ще бъде вписан в пробационната служба и случаят й ще бъде препратен към съответния град. Там ще има нов надзорник, които ще следи за спазването на мярката.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина