Кой е начело на МВР, след като министърът не знае какво се случва в родния му град?

Автор: Парашкева Иванова 9747
Кой е начело на МВР, след като министърът не знае какво се случва в родния му град?

Акцията в пловдивския клуб не е съгласувана с мен, научих за нея в последствие, а детайлите разбрах от медиите. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев по повод скандалната акция в пловдивската дискотека "Bushido" на Гергьовдевден, когато 400 гости на клуба бяха разсъблечени, обискирани и унижавани от служители на пловдивската полиция. „Ще има проверки и те ще стават все повече, но подобно масирано влизане в заведение би трябвало да се извършва само, ако не се създават пречки за проверката. Аз много ясно съм дал заповед как да протичат проверките, имахме преди време подобен случай в София и съм разяснил подробно. Акция от такъв мащаб трябва да се съгласува с мен”, каза още Демерджиев. На въпрос дали ще бъде поискана оставката на директора на пловдивската полиция Васил Костадинов, той заяви: „Всичко е възможно, ако се стигне до там, че той е нарушил тежко закона това е нормална последица. Но аз не твърдя в момента че има такова нарушение, преди да са излезли резултатите от проверките”, коментира министърът.

На практика това признание на министър Демерджиев показва две неща. Първо, че той не знае какво се случва в собственото му министерство и всеки под него може да си разпорежда каквото си реши, без да се съобразява нито с йерархията в министреството, нито със закона. Вторият извод, който може да направим, е че на министърът му липсва кураж да накаже  тези, които са нарушили неговите собствени заповеди. 

Той вече няколко пъти заяви, че ще изчака резултатите от проверката, тъй като "че информацията за проверени 400 души в заведението противоречи на докладната от МВР-Пловдив, където е записано, че извършените обиски са частни случаи."

До този момент обаче клиентите, интервюирани при десетките репортажи в различни медии, са категорични , че всеки от тях е бил събличан и обискиран. Колкото до "докладната" на МВР- Пловдив , само ще припомним, че пет дни след проверката служители на 6-то районно обикаляха родители на непълнолетни да ги питат дали те са подписали декларациите им, а паралелно с това техни колеги пишеха докладни със задна дата, че имали "сигнали", че в клуба се разпространяват наркотици. А вчера главният секретар на МВР Петър Тодоров, който назначи втори зам. директор на полицията в Пловдив, отказа да отговори на въпроса дали е бил уведомен за акцията. Според информация на TrafficNews , той самият е участвал в инструктажа на служители, които са били в дискотеката. 

Само заради факта, че негова изрична заповед е нарушена, министърът на вътрешните работи трябваше да реагира безкомпромисно и незабавно. А вече две седмици след акцията, все още няма официална информация кой е разпоредил операцията и кой е подписал плана за провеждането й. Т.е ако министърът наистина не е знаел за въпросната акция, явно някой цели чрез нея той да бъде злепоставен и евентуално отстранен. А този някой е прекалено влиятелен, за да не може Демерджиев да тропне по масата и да вземе адекватно решение. И в този случай ще зададем въпроса: Кой е начело на МВР, след като министърът не знае какво се случва в родния му град?

Преди да стане министър и вицепремиер в служебния кабинет, министър Демерджиев бе уважаван пловдивски адвокат, част от движенето за промяна в държавата и съдебна реформа. Тогава бе доста по-категоричен и безкомпромисен. 

На практика противоречия между репортажите в медиите и твърденията на директора на пловдивската полиция няма, защото Костадинов официално потвърди на брифинг, че акция е имало, а обиските са извършени по този начин, поради сигнали за разпространение на наркотици в заведението. Такива обаче не са открити, с изключение на една цигара марихуана и пакетче с 0,5 гр. вещество, което реагира на наркотик.  

Това показва, че реакцията по даден проблем не се определя от естеството на случая, а от позицията, която заема отговорното лице. В случая като адвокат, Иван Демерджиев  е бърз и категоричен, но като министър е доста по - колеблив и неуверен.

Неговите колеги, юристи, които през последните дни коментираха темата, са далеч по-прями и категорично заявяват, че действията на полицията не само са незаконни, но и нарушават Европейската конвенция за защита правата на човека.

Ето някои от тях:

Михаил Екимджиев, адвокат, председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека”

Всичко е противоправно. Аз бях шокиран от тезата на някакъв полицейски началник, че полицаите на място преценявали какво да правят и тяхната субективна преценка на ситуацията била решаваща

Първото материално право, което е нарушено е именно тази  универсална и абсолютна забрана за нечовешко и унизително третиране. Тя се допълва  от това , че излязоха данни, че обиските са извършвани в студени и тесни помещения, т. е това допълнително увеличава чувството за унижение, за незачитане на лично достойнство и воля. Да не говорим, че е абсолютно безпредметно и ненужно, видимо от резултатите. Фактът, че целият този екшън е продължил 4 часа, в които лицата не са могли да напускат заведението, не са били пускани да ходят до тоалетна, това е противоправно лишаване от свобода. Т. е първо имаме принуда, а след това и противоправно лишаване от свобода.

Александър Кашъмов, адвокат, Директор на програма „Достъп до информация”

Масирани акции от този характер са крайно съмнителни, защото винаги изискванията по закона за МВР да има личен обиск, проверка на лични вещи и проверка на помещения, трябва да има някаква връзка между тях. Т.е. трябва да има конкретна връзка между човека, който е обект на обиск или на проверка или съответно помещението и нарушението. В случая говорим дори да е на лице изискването да има данни за тежко престъпление, което се наказва с повече от 5 години лишаване от свобода.

Всички тези обстоятелства правят крайно съмнително случилото се в дискотеката в Пловдив. Говорим за основни права на човека. Съдът в Страсбург е приел, че общи случаи на обиски, спирания, претърсвания просто за целите така на примерно осигуряване на място близо до протести и т.н. не са съвместими с европейската конвенция за правата на човека“, добави експертът.

Людмил Рангелов, адвокат в Софийска адвокатска колегия, дългогодишен  следовател

Недопустимо е 400 човека да бъдат проверени по този начин. Нарушена е конвенцията за човешките права, Полицията е превишила своите правомощия в случая с пловдивската дискотека, когато е накарала да се съблекат близо 400-те посетители на заведението, за да бъдат обискирани. Този 5-часов престой без сериозни основания е недопустим, да не говорим, че в този случай са нарушени разпоредби от Европейската конвенция по правата и свободите.Явор Нотев , адвокат по криминални дела и бивш депутат

Става дума наистина за едно посегателство. Когато има сигнал, че се очаква разкритие и предотвратяване на едно тежко престъпление този похват е допустим. Законът се е погрижил да минимизира съответните щети като е поставил формални изисквания за начина на провеждане на този обиск. Количеството открити наркотици обаче не може да оправдае такива действия на полицията.  Трябва да бъде проверено спазени ли са ред правила, за да се достигне до истината за правомерност на действията на полицията.

Стефан Левашки, бивш председател на Пловдивската адвокатска колегия

 Полицейската акция в клуб Бушидо е на ръба на закона, тя е изцяло по решение на ръководството на МВР, няма санкция нито от прокуратурата, нито от съда. Така че е протекла по реда на Закона за МВР, въпреки че имат правомощия по този закон да извършват определени действия, то те са при условия на спешност и неотложност и при положение, че има данни за извършване на престъпление, няма как да ги приложат едновременно върху 400 невинни посетители на заведението, унизявайки честта и достойнството им. Интересно е как и защо е впрегнат този огромен полицейски ресурс и кое е наложило използването му и кой е разпоредил това, както и кой освен данъкоплатците ще плащат за извънреден нощен труд на полицаите. В крайна сметка ефектът от акцията е почти нулев и някой трябва да понесе отговорност за това, както и за принудителното задържане и издевателство над гражданите. Няма как ръководството на МВР да не е било информирано, а и най-вероятно да е дало картбланш за акцията, защото 50 полицаи от различни звена и районни управления да бъдат осигурени, организирани, инструктирани и обезпечени с транспортни и помощни средства, протоколи и други подобни не е задача по силите на полицейски началник от средно ниво.

Тодор Тодоров, криминален психолог

Тъжно е защото резултатите от събличането и държането на 400 човека са меко казано...плачевни.

Това означава, че или "оперативната" информация е калпава, или че просто няма такава. Ако няма такава...кому е нужно това извращение, което се е случило?

Някакси ми мирише на пошлост и обслужване на нездрав интерес...

Тъжен е и опита да се "скриеш" зад гърба на хората присъствали на терен, че едва ли не...те така са решили...В МВР не стават така нещата. Ако стават така...означава, че има тотална липса на административен и/или управленски капацитет.

Ситуацията ни връща три години назад, когато много български юристи, сред които и настоящия министър , протестираха срещу проявите на насилие по време на протестите пред Министерски съвет, а тогавашния министър на вътрешните работи Христо Терзийски твърдеше, че насилие не е имало. Година по-късно кадрите от видеокамерите показаха какво точно се е случило.

Записите от охранителните камери в дискотеката вече са на разположение на прокуратурата и да се надяваме, че няма да е нужна цяла година, виновните да бъдат уволнени и наказани. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина