Китарен ансамбъл “Академика“ с благотворителен концерт за набиране на средства за турне във Франция

Автор: Plovdiv Now 7229
Китарен ансамбъл “Академика“ с благотворителен концерт за набиране на средства за турне във Франция

Art Gallery Constantin- Verderonne, France кани на Пролетен концерт на китарен ансамбъл "Академика" на 14 март 2020 г. от 19:00 ч. в ДНА - Военен клуб. Средствата, набрани от концерта, са предназначени за финансиране на турнето на ансамбъла във Франция, което ще се състои през април 2020. В програмата ще чуем произведения на Бах, Паганини,  Dyence, Pujol, Boehm, Пламен Арабов и Петко Стайнов. Продължителността е 1 час.

Цена на билетите : първа категория 15 лева, втора категория 10 лева. 

Китарен ансамбъл „Академика” е създаден през 1997 г. в Пловдив с участието на студенти, които се обучават в АМТИИ, специалност „Педагогика на обучението по музика” в класовете на Стела Динкова и Милена Вълчева.

Наименованието на ансамбъла е от 2000 г. по идея на студентите, които участват в него. През 2006 г. в състава се включват и студенти от специалностите „Изпълнителско изкуство класическа китара” (ИИКК) и „Изпълнителско изкуство поп и джаз” (ИИПД). Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова – проф. д-р в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” - Пловдив. Обичайният брой на студентите-участници е от 9 до 14.

През своята почти двайсетгодишна художественотворческа дейност, съставът успешно концертира в различни градове на България на национални и международни форуми и участва в Международни фестивали в Сърбия, Гърция, Великобритания и Полша. Репертоарът на “Академика” е разнообразен. Представя произведения от български автори, посветени на ансамбъла, образци от световната класика (аранжирани за състава), съвременни пиеси, изпълнени премиерно в България и др.

Ансамбълът израства професионално в майсторските класове на: Дейвид Граймс (САЩ, 1997 г.), Пиър Полсен и Йеспър Сивебек (Дания, 2003 г.), Георги Василев (Швейцария, 2010 г.), Ерик Франсери (Франция, 2016) и Костас Тосидис (Австрия, 2016 г.).

Ансамбъл „Академика” е носител на  първи награди от:

Международен конкурс „Тракия” в Комотини  (2018, Гърция);

Международен конкурс в рамките на 3-та Лятна академия за китара „Arion” в Моливос (Гърция, 2014 г.);

Международен конкурс „Naissus” в Ниш (Сърбия, 2014 г.);

Международен конкурс “Акад. М. Големинов” в Кюстендил (2017, 2012, 2009, 2006 г.);

Международен конкурс Гоце Делчев (1999 г.).

Билети на касата пред Община Пловдив и всички каси на EVENTIM в страната, както и онлайн. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина