Кекс с ябълки и моркови - постен, но много вкусен
Кекс с ябълки и моркови - постен, но много вкусен

Предлагаме ви рецепта за кекс с ябълки и моркови - постен, но много вкусен.
Продукти:
захар - 2/3 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
портокалов сок - 1/2 ч.ч. (прясно изцеден)
брашно - 2 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л. (равна)
бакпулвер - 10 г
джинджифил - 1/2 ч.л.
индийско орехче - 1/2 ч.л.
ябълки - 2 бр. (средни)
моркови - 2 бр.
сушени плодове - 50 г (стафиди, червени боровинки)
орехи - 60 - 70 г
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Настържете ябълките и морковите на едро ренде.
В купа смесете олиото и захарта. Прибавете към тях прясно изцеден сок от портокал, в който предварително сте разтворили хлебната сода.
Разбъркайте всичко много добре с дървена лъжица или шпатула. Ако обичате по-сладки десерти, увеличете малко захарта.
Смесете брашното и бакпулвера и ги пресейте. Прибавете ги на части към течните съставки заедно със сухия джинджифил и индийското орехче.
Разбъркайте, до хомогенизиране на сместа. Накрая добавете настърганите ябълки и моркови, сушените плодове и орехите, които предварително сте нарязали.
Прехвърлете кексовата смес в тава (26 см), намазана с малко олио и набрашнена или застлана с хартия за печене.
Печете постния кекс в студена фурна, която включете на 170 градуса с вентилатор за 40 минути, до суха клечка.
След изпичане поръсете кекса с пудра захар.
Рецепта - Росица Петрова