Кекс с ябълки и моркови - постен, но много вкусен

Автор: Plovdiv Now 21527
Кекс с ябълки и моркови - постен, но много вкусен

Предлагаме ви рецепта за кекс с ябълки и моркови - постен, но много вкусен.

Продукти:

захар - 2/3 ч.ч.

олио - 1/2 ч.ч.

портокалов сок - 1/2 ч.ч. (прясно изцеден)

брашно - 2 ч.ч.

сода бикарбонат - 1 ч.л. (равна)

бакпулвер - 10 г

джинджифил - 1/2 ч.л.

индийско орехче - 1/2 ч.л.

ябълки - 2 бр. (средни)

моркови - 2 бр.

сушени плодове - 50 г (стафиди, червени боровинки)

орехи - 60 - 70 г

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Настържете ябълките и морковите на едро ренде.

В купа смесете олиото и захарта. Прибавете към тях прясно изцеден сок от портокал, в който предварително сте разтворили хлебната сода.

Разбъркайте всичко много добре с дървена лъжица или шпатула. Ако обичате по-сладки десерти, увеличете малко захарта.

Смесете брашното и бакпулвера и ги пресейте. Прибавете ги на части към течните съставки заедно със сухия джинджифил и индийското орехче.

Разбъркайте, до хомогенизиране на сместа. Накрая добавете настърганите ябълки и моркови, сушените плодове и орехите, които предварително сте нарязали.

Прехвърлете кексовата смес в тава (26 см), намазана с малко олио и набрашнена или застлана с хартия за печене.

Печете постния кекс в студена фурна, която включете на 170 градуса с вентилатор за 40 минути, до суха клечка.

След изпичане поръсете кекса с пудра захар.

Рецепта - Росица Петрова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина