В дните на Великден и след това кухнята е пълна с козунаци и шарени яйца. Какво да направите с останалия козунак? Ето една рецепта за карамелен сладкиш:
Необходимите продукти са: 1 козунак, 800 мл прясно мляко, 5 яйца и една чаена чаша захар.
Първата стъпка от сладкишът със сух козунак е приготвянето на карамела. Във формата, в която ще печете сладкиша, изсипвате 4 супени лъжици захар и карамелизирате в загрята на 180 градуса фурна. Карамел се получава, когато захарта се разтопи и придобие златист цвят, не е необходимо да става кафява.
След като карамелът е готов, вадите формата от фурната и го изчаквате да изстине. Върху него накъсвате козунака на хапки и ги слагате във форма за кекс. Разбивате млякото, яйцата и захарта и изливате сместта върху надробения козунак.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час, докато порозовее. След като сладкишът е изпечен, го изчаквате да изстине и го обръщате в чиния за торта.