Капан за парвенюта! Купуваш евтино луксозна кола- тя се оказва крадена

Автор: Парашкева Иванова 20784
Капан за парвенюта! Купуваш евтино луксозна кола- тя се оказва крадена

Преди 2 години  при полицейска акция в автосервиз в ЖР” Тракия” бяха конфискувани три автомобила.  На 6 декември 2017 г. Криминална полиция влезе в сервиз за обръщане на волани и направи обиск, като в последствие се оказа, че полицаите са по следите на коли, внесени от Англия, които обаче са обявени за издирване на Острова. 

Конфискуваните две беемевета и един мерцедес са поръчани и платени от пловдивчани, които очевидно са решили, че сключват изгодна сделка. Те оставили новите си коли в сервиза, за да им бъде сменена дирекцията. Собственикът на сервиза също не подозира, че има проблем със собствеността.  По-късно обаче се оказва, че луксозните автомобили част от измамна схема, а сделката не само не е изгодна, но и всеки от собствениците губи сериозна сума пари. /Разкарването и свидетелските показания в полицията са допълнителен бонус/.  Всички автомобили са били купени на лизинг в Англия, а в последствие купувачите им са спрели да плащат вноските към съответната компания. 

Днес, две години по –късно, жертвите на схемата са значително повече, а полицията вече е конфискувала над 20 автомобила. По-голямата част от тях са нови модели на марките „БМВ”, „Мерцедес” и „Ауди”.  Те са купени на лизинг от  частни лица или новорегистрирани фирми на Острова, а след това недобросъвестните им собственици спират да плащат вноските и ги продават.  Тъй като процедурата на лизинговите компании е сравнително бавна, минават поне няколко месеца преди колата да бъде обявена за издирване в Европейския съюз. Районна прокуратура води разследване, но  все още срещу неизвестен извършител. Неизвестен ли е обаче наистина извършителя? 

Според един от потърпевшите – Стоян Николов, организаторът на канала от българска страна е ясен от самото начало. „Посредник при вноса на всички тези автомобили е небезизвестният Иван Радков – Рамото, който организира покупката на всеки автомобил от Великобритания” категоричен е Николов. Пловдивчанинът разказа пред наш репортер се спазарил за три коли с Радков – две БМВ –та серия 3 е едно серия 5. Платил 40 000 паунда.  „Цената на колите беше под пазарната, а Радков ми обясни, че са собственост на фирми, които си сменят автопарка. По номера на рамата ги проверих, дали не се издирват- всичко беше наред”  разказва той.  Парите били преведени по сметка на английски гражданин и след няколко седмици колите пристигнали. Радков ги оставил в сервиза, за да обърнат воланите им, за да може новите собственици да ги регистрират в България. Две от конфискуваните БМВ- та от сервиза в ЖР”Тракия” са собственост на Николов. 

„Обърнах се към Радков, тъй като той ме бе уверил че колите са изрядни и няма да имам никакви проблеми. Аз наистина проблеми нямам, но нямам нито кола, нито пари. Първоначалната версия на Рамото беше, че той самият е измамен. Тогава изпратих мой познат в Лондон при човека, чието име фигурираше в документацията. Той действително потвърди, че е продал колите, но е категоричен, че е предупредил Радков , че с тези автомобили след време ще има проблем. Отказа да ми върне парите, като заяви, че Радков му дължи голяма сума за няколко автомобила, които той му е изпратил” разказа Николов пред репортера ни.

Според него в България по този канал са внесени коли за над половин милион паунда. Къде отиват тези пари, кой се облагодетелства са само част от въпросите.

Според Николов повечето от собствениците на лизинговите коли в Англия са от арабски произход и не е изключено част от парите да отиват в организация, която финансира терористи.

Николов провел няколко разговора с Радков, но той категорично отказал да му възстанови сумата.

Семейство от Ягодово е броило 80 000 лева за ново БМВ 520, радвали му се няколко месеца, но на връщане от Турция , на границата били свалени от гранична полиция и се наложило да се приберат с автобуса. 

Иван Радков – Рамото е със сериозно криминално досие. Той бе арестуван през 2009 година  с бандата на Петър Николов –Пашката при опит за взломна кражба в чейнч- бюро "Лотос 2003" от Western Union на ул. "Преслав" на Гроздовия пазар в Пловдив. 

Радков бе осъден на две години затвор. Наш репортер се свърза със съпругата на пловдивчанина, която отговаря на телефона му, за да поиска коментар по казуса. Въпреки обещанието за обратна връзка, такава нямаше. 

Потърсихме коментар и от прокуратурата относно хода на досъдебното производство, но от там съобщиха, че поради използваните СРС- та , то е засекретено. 

Това обаче не дава отговор на въпроса защо на полицаите, разследващи случая, не могат повече от 2 години да приключат случая. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина