Кантарджиев: Не трябва да правим така, че да се удавим на края на Дунава

Автор: Plovdiv Now 4184
Кантарджиев: Не трябва да правим така, че да се удавим на края на Дунава

Появяват се мнения, че се опитваме да насаждаме страх в обществото и да плашим политиците, а те взимали панически решения. Кого плашим? Цифрите сами говорят, че в нашата страна заболелите и умрелите са по-малко, отколкото в други държави. Ще кажете – не правим изследвания,  но ще се убедите от данните, че не е така. С тези думи започна тазсутрешния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Кантарджиев, преди да съобщи данните за разпространението на коронавируса у нас. 

В отговор на коментарите, че НОЩ създава паника сред обществото, той изтъкна, че щабът винаги се е позовавал на данни и анализи. 

"Когато заплахата е преодоляна, с усилията на общество, държавни власти, лекари и сестри, доста лица започват да се изказват и да правят анализи. Така беше и преди години с варицелата, антракса, заплахата от ебола, която не беше нищо в сравнение с коронавируса. 

Още през януари започнахме подготовка, според нашите възможности – предпазни маски, костюми, готовност за диагностика. Моята работа е, когато има болен българин, да можем да кажем от какво е болен. Винаги посланията на щаба са били на база научен анализ, на това което е видяно, прочетено, изговорено в чужбина. Нещата у нас да са по-леки от това, което се е случило в други държави с много по-голям ресурс", заяви епидемиологът. 

Той допълни, че ниската заболеваемост се дължи не на драконовски мерки, а на своевременната реакция и поемането на политическата отговорност. Той благодари на всички българи, които спазват предписанията на НОЩ.

"Не трябва да правим така, че да се удавим на края на Дунава", изтъкна той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина