Кантарджиев: Има доказателства у нас, че Омикрон преминава по-леко

Автор: Plovdiv Now 297578
Кантарджиев: Има доказателства у нас, че Омикрон преминава по-леко

„Хубавото за Омикрон е, че много нисък процент влизат в болница и много нисък процент са с тежки прояви на заболяването.“ Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В нашата страна има сигурно доказателство, че заболяването преминава по-леко, заяви той.

Според резултатите от секвенирани проби едва 7 души от 227 с Омикрон са на болнично лечение, уточни проф. Кантарджиев. По думите му е добре, че поддържаме по-ниски показатели на брой хора в болници.

„Към края на пролетта ще имаме рязко намаляване на случаите, дори в нашата страната. Лятото ще имаме затишие“, прогнозира той и допълни, че здравната система ще може лесно да ограничава отделни взривове на заболяемостта наесен.

Мерките не трябва да са много строги и ограничителни, но трябва да са навременни, обобщи Кантарджиев. Според него ефектът на въвежданите мерки трябва да е видим след две седмици, в противен случай се губи мотивацията на населението.

Смесена инфекция на грип и коронавирус е рядкост, каза още Тодор Кантарджиев.

Повече от половин милион души у нас са си сложили трета, бустерна инжекция, допълни специалистът.

Вече 40-50 години се работи по универсална ваксина срещу грип, но всяка година СЗО променя състава на противогрипните ваксини, коментира още проф. Кантарджиев по темата за разработването на универсална ваксина срещу Covid-19. По думите му универсална ваксина се изработва много трудно.

Подобни новини

От буден гражданин

ША ВИ Е...Б...А. МАЙКАТА ГНУСНИ БОКЛУЦИИ В БЕЛИ МАНТИ.АЛЧНИ ДА ЛАПНАТ ПО 25000ЛВ ЗА ТРУП НЕ ЗА ИЗЛЕКУВАН

18:08, 24.01.2022
Анти-ковидфашизъм

Аз пък имам доказателства как изтребиват населеното ни в интензивните от уж ковид ,че ще ги лекуват.ДО КОГА С ТАЗИ ИЗВРАТЕНА МЕДИЦИНА?ВИДОВ ДЕН НАБЛИЖАВА АЛЧНИ КОПЕЛЕТА

18:06, 24.01.2022

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина