Кампания за разделно събиране на стари гуми, батерии и масла започва в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6712
Кампания за разделно събиране на стари гуми, батерии и масла започва в Пловдив

В Европейската седмица за намаляване на отпадъците, в периода от 18 до 22 ноември в Пловдив започва кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми, стари батерии и акумулатори и отработени масла.

Гражданите могат безвъзмездно да предават тези отпадъци на адрес: гр. Пловдив, Район „Северен”, ул. „Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09:00 до 17:00 часа.

Освен по време на кампанията, тези и други опасни отпадъци от домакинствата могат да бъдат предавани на площадката в базата на ОП „Чистота“ на адрес: Район „Южен“, ул. „Даме Груев“ № 64А, всеки ден от 8:30 до 17:00.

В сезона на смяна на летните гуми със зимни от Община Пловдив напомнят, че фирмите, които пускат на пазара такъв продукт, са длъжни да осигурят възможност за приемане на излезли от употреба гуми в местата на продажбата и на смяната им, без крайните потребители да дължат заплащане. Това означава, че гражданите имат възможността при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз.

Забранено е депонирането на цели и нарязани гуми, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане. Гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, също подлежат на санкция, като глобата е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране – от 2000 до 5000 лв.  При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

В случай на злонамерено запалване сигнали се приемат на тел. 6111 – Пловдивски Общински инспекторат или в Районните полицейски управления.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина