Камерен хор „Иван Спасов“ с концерт в Пловдив за Международния ден на музиката

Автор: Plovdiv Now 1083
Камерен хор „Иван Спасов“ с концерт в Пловдив за Международния ден на музиката

Камерен хор „Иван Спасов” ще отбележи Международния ден на музиката с безплатен концерт на  1. октомври от 18.30 ч. в постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град.

Публиката ще може да се наслади на богата програма с творби от българската и световна хорова литература. Защото, ако цитираме Платон: „Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко.”

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.

Камерен хор „Иван Спасов“ има зад гърба си богата история. Създаден е през 1979г. от Никола Липов като Пловдивски младежки камерен хор. През 1999г. получава правото да носи името на една от най-забележителните личности в новата културна история на България – Иван Спасов. Редовно участва в престижни национални и международни фестивали и конкурси. Носител е на множество награди и отличия. Осъществил е концертни турнета в почти цяла Европа. Репертоарът на хора е много разнообразен и включва композиции от ІХ до ХХІ век в различни стилове и жанрове. Диригент на хора е Гергана Люцканова- Петрова, а негов хормайстор - Росица Димова.

Концертът е част от цикъла „Хорови празници в Стария град” по повод Възкресение Христово, Ден на славянската писменост и култура, Международния ден на музиката и Деня на християнското семейство.

“Хоровите празници в Стария град” се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина