Какво закусва учен, специализиран в дълголетието? Ще се учудите...

Автор: Plovdiv Now 1216
Какво закусва учен, специализиран в дълголетието? Ще се учудите...

Изследователят на дълголетието Дан Бютнер, който изучава общности от столетници, вярва, че тайната на здравословното остаряване може да се крие в менюто ни за закуска.
 
Ученият, който е въвел термина „Сини зони“, е открил изненадваща закономерност. На места като Окинава, Япония, и Сардиния, Италия, хората не просто живеят по-дълго – те са и по-здрави, а ключът може да се крие в това, което ядат първо сутрин.

Правилната закуска 

„Имаме поговорка: „Закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк“, обяснява Бютнер в интервю за Make It. Интересното е, че тази древна мъдрост се оказва с научна основа.

Изследването на Бютнер показва, че хората в сините зони имат различен хранителен режим. „В сините зони хората ядат най-много храна на закуска, след това ядат по-малки порции през целия ден, често вечерят рано и след това не ядат до закуска на следващия ден“, казва експертът.

Този подход по същество създава естествено периодично гладуване, с 12 до 16 часа между последното хранене за вечерта и закуската. Това дава време на тялото ви да се възстанови и детоксикира.

Бютнер е критичен към типичната американска закуска. „Хората трябва да избягват повечето неща, които се продават в САЩ като храни за закуска, особено сладкиши със захар, кисели млека и мюсли“, предупреждава изследователят.

Горните продукти, макар и често рекламирани като здравословни, често съдържат прекомерни количества захар, изкуствени добавки и преработени вещества, което може да доведе до резки скокове в нивата на кръвната захар, което провокира чувство на глад.

Бютнер предлага радикално преосмисляне на първото хранене за деня. Ключовите храни, които той препоръчва, са:

Бобът е основен източник на протеини и фибри;

Зеленчуци (пресни или задушени) - богати на витамини и антиоксиданти;

Оризът е сложен въглехидрат;

Плодовете са източник на микроелементи и глюкоза;

Мисо е традиционна японска супа;

Овесените ядки са пълнозърнеста зърнена закуска, богата на фибри.

Бютнер не се ограничава само с теоретични препоръки – той лично прилага на практика това, което проповядва. „Често започвам деня си с яхния от зеленчуци и боб“, споделя експертът.

Неговият подход не се основава на тенденции, а на вековна практика в общности, постигнали рекордно дълголетие: „Насърчавам всеки, който чете това, да опита да яде яхния минестроне или ориз с боб за закуска в продължение на една седмица и да види как ще се почувства.“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина