Какво поскъпна най-много за последната 1 година?

Автор: Plovdiv Now 2565
Какво поскъпна най-много за последната 1 година?

Цените в магазините растат и една заплата вече се е обезценила с около 10%. Това заключение прави всеки средностатистически българин, който разчита на нетното месечно възнаграждение за задоволяване на основни потребности. То не е математическо изчислено до последната запетая, но емпирично доказано по портфейла. 

Всички търговци обосновават поскъпването на основните стоки и услуги със завишените цени на горивата и електроенергията. Оказва се обаче, че едровите цени не са толкова драстично скочили колкото продажните на едро. 

На едровия пазар най-шоково е поскъпнало олиото, което от 2,15 лв през септември 2020, сега е скочило на почти 3,20 лв. С близо 1 лев отгоре се търгуват и кашкавала и сирената, които в момента са със съответни средни цени от 11,65 лв. и 7,27 лв. за килограм, сочи информация от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

От варивата най-сериозно поскъпване има при лещата, а при боба и ориза дори има леко поевтиняване. Килограм ориз върви по 2,20 лв. /при 2,30 лв. през септември 2020/, лещата - 2,59 лв. /при 2,42 лв./, Фасул зрял - 3,75 лв. /при 4,11 лв./.

Брашното е скочило с около 8 стотинки до средно 1,08 лв., а захарта запазва сравнително еднакви нива - 1,36 лв. за кг. 

При киселото мляко обаче, което трудно може да намерите на цена по 1 лев в търговската мрежа за стандартна кофичка, няма никаква промяна в едровата цена около 0,89 лв. за 3% масленост. 

При месото се наблюдават подобни аномалии. Замразеното пиле на едро е скочило с около 50 стотинки до 4,58 лв. за килограм, бутчетата скачат също с толкова до 3,10 лв. за кг, а гърдите са почти на същите стойности - около 8 лева за килограм. В магазина обаче пилешкото филе върви около 10 лева за килограм и даже 11 за бон филе. 

На зеленчуковата борса най-сериозен скок бележат червените чушки. Пиперът поскъпва с над 60 стотинки до средна цена на едро от 1,85 лв., докато зеленият се търгува за 1,51 лв. Отчасти това е заради сесипаната реколта от градушките, но има и други причини за увелиението на цените на плодове и зеленчуци. 

Общият индекс на тръжните цени посочва 11,6% увеличение за година. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина