Какво очаква зрелостниците под карантина в деня на изпита?

Автор: Plovdiv Now 5681
Какво очаква зрелостниците под карантина в деня на изпита?

Зрелостниците тази година са над 49 000. Техният изпит по български език и литература е насрочен за 19 май, вторият е след два дни, а този по желание е в периода 26-31 май. За тези с положителен тест обаче, това важно събитие може да се отложи.

Най-вероятно учениците, поставени под карантина заради контакт с болен, ще положат изпит в отделни класни стаи, с разстояние между чиновете и честа дезинфекция. За целта ще е необходимо разрешение от здравната инспекция и от МВР за нарушаване на карантината.

Абитуриентите с положителен тест обаче няма да имат тази възможност. За тях най-вероятен остава сценарият - поправителна сесия през септември. Директорите са подготвени за подобно развитие на събитията.

Решаващи за образованието са изпитите на над 220 хиляди ученици. Миналата година външното оценяване за 4. и 10. клас отпадна, но тази година ще се проведе, въпреки споровете между образователните синдикати и министерство.

Към днешна дата 835 ученици от цялата страна са поставени под карантина, 98 от тях са с COVID-19.

Националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и държавните зрелостни изпити (ДЗИ) след 12 клас ще се проведат по графика, определен преди началото на учебната година. Изпитите ще се организират при стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки, чиято ефективност се потвърди през миналата учебна година. 

Изпитите след 7 клас:

Български език и литература - 16 юни от 9 часа

Математика - 18 юни от 9 часа
Чужд език (по желание на ученика) - 17 юни от 9 часа


Изпитите след 12 клас:
Български език и литература - 19 май от 8 часа
Втори държавен зрелостен изпит - 21 май от 8 часа
Държавни зрелостни изпити по желание на ученика - 26 - 31 май

В училищата, в които ще се провеждат ДЗИ, учениците ще бъдат разпределени от 8 до 13 души според големината на залата при осигуряване на изискванията за дистанция от 1.5 метра между зрелостниците. При НВО също ще трябва да се осигури физическа дистанция, няма да се допуска струпване на входовете и в двора, ще се проветряват помещенията и да има дезинфектанти.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина