Какво е съотношението между тестове и заразени в България през последните 15 дни?

Автор: Благовест Андонов 6746
Какво е съотношението между тестове и заразени в България през последните 15 дни?

Втора вълна,  избухването на много огнища или повечето нови случаи на COVID-19 са в резултат на по-голям брой тестове?  Вчера  и днес бяха регистрирани съответно 104 и 93 нови случаи, като това е повече от 24 април, когато бе най-високия брой заразени – 91.

Данните сочат, че за последните 15 дни броят на тестваните хора се е удвоил, а отпреди месец е 5 пъти по-голям. В началото на епидемията се тестваха между 150 и 250 души, а с отварянето на новите лаборатории  направените тестове се увеличаваха всеки ден.

До този момент са направени 98 460 теста, според  единния информационен портал на министерството на здравеопазването. Само за последните четири дни са направени близо 8500 теста, което е почти 10% от всички тестове до този момент от началото март.

За сравнение на 25 май, когато бяха регистрирани 6 случая бяха направени 443 теста, на 26 май с 10 случая – 295 теста. 

Вижда се, че в сравнение със средата и края май са се правили по-малко от 500 тества, а има дни с по-малко от 300, от които има между 6 и 10 болни.  Съотношението брой тествани лица и брой заразени в процентно отношение е почти идентично, а има дни , в които стойностите от вчера и днес са много по-големи. Така например на 7 юни от 816 теста 43 са били положителни,или близо 5%. По време на Великден броят на болните спрямо тестваните бе повече от 10%, а имаше дни с над 20%. Днешните цифри показват, че от 2640 теста и 93 заразени съотношението е по-малко от 3%.

Има три фактора, които влияят изключително много на данните, за да бъдат разбрани правилно. На първо място – в началото бяха тествани само хората,които биваха хоспитализирани заради малкия капацитет на лабораториите. Тогава и директорите на болници признаваха, че връщат хора с леки симптоми, които са били съветвани да си правят тестове в частни лаборатории. След това се разшири обхвата на тестваните на всички със симптоми, които са и в леко-тежко състояние.

През последните дни обаче започна масово тестване на цели колективи, като започнаха да се хващат т.нар клъстери – огнища.  Така в Доспат бяха хванати над 40 заразени в едно предприятие, много,от които дори нямаха симптоми.

Какво казват експертите? 

"Ако направим 10 пъти повече изследвания ще имаме повече инфектирани, но не и болни", обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова, като изтъкна, че положителен тест, не означава болен. С други думи, голяма част от сегашните случая са хора без клинична картина, които нямаше да бъдат хванати, при модела на тестване в началото и по време на пика на епидемията.

Доц. Атанас Мангъров е на същото менение.  "Наблюдаваме ръст, защото изследваме повече хора и съответно намираме повече заразени", каза той. 

“Въпреки увеличения брой на заразените, тъй като те остават на клъстъри, няма опасност от рязко дифузно заразяване с COVID-19. Като цяло тенденцията е благоприятна и тя е отчетлива... Имаме основание да бъдем спокойни",  каза заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски. Професорът обясни, че нарасналият брой заразени в последните дни се дължи на значително по-големия брой направени тестове.

Също така се вижда неравномерното разпределение на новите случаи. Има области с по 20,30 а преди дни и с 50 заразени –в областите Смолян, Стара Загора и Шумен, където са трите нови огнища.

Според главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев  сме в епизод на втора вълна, която обаче няма нищо общо с началото на пандемията. Въпреки, че се очаква да има повече заразени, те ще са разпределени по огнища , но има и промяна в поведението на вируса -  повече хора, които карат заболяването без симптоми или леко и по-малко тежки случаи.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина