Ако чувствате постоянен глад и искате да се чувствате сити за по-дълго време, диетолог съветва да добавите към диетата си храни с високо съдържание на фибри.
Високото съдържание на фибри и ниското съдържание на въглехидрати ще ви помогнат да останете сити по-дълго. Този състав се намира в не-скорбялни плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения. Verywellhealth пише за това.
Храни, които осигуряват чувство на ситост
Малина
Шепа малини осигурява почти 25% от дневните ви нужди от фибри. Насладете се на малините самостоятелно или с кисело мляко, овесени ядки, палачинки или гранола.
Къпина
Порция от 100 г съдържа 10 г въглехидрати и 5 г фибри. Междувременно, други горски плодове, като боровинки и ягоди, съдържат 2 грама фибри, което е значително по-малко от къпините.
Авокадо
Авокадото е здравословен източник на мазнини. Съдържа още калий, магнезий, витамин C, витамин B6 и други хранителни вещества. Този плод се отглежда най-често в Мексико и Централна Америка. Можете да направите гуакамоле от него, да нарежете авокадо на салата или да го намажете на препечен хляб.
Карфиол
Ниското съдържание на въглехидрати обяснява защо карфиолът е основна част от нисковъглехидратните диети. Има много начини за приготвяне на този зеленчук, за да се постигнат по-интересни вкусове и текстури. В допълнение към готвенето на пара, помислете за печене или консумация на нарязано, като например „ориз от карфиол“. Може да бъде и естествена основа за пица без глутен.
Броколи
Броколите съдържат високи нива на витамин С, който е добър за имунната система, както и калций и витамин К, които поддържат здравето на костите ви.
Снимка: Miles Peacock/ Unsplash
Зелен фасул
Зеленият фасул е много по-нисковъглехидратен вариант от нахута или черния боб.
Едамаме
Едамаме са неузрели соеви зърна. Те са популярни в източноазиатската кухня. Често се сервират на пара, със или без кожа, с щипка сол за подсилване на вкуса.
Кейл
Подобно на други тъмнозелени листни зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци, къдравото зеле съдържа много основни хранителни вещества и често се нарича „суперхрана“. Това е добър вариант и ако се опитвате да увеличите приема на фибри, докато спазвате нисковъглехидратна диета.
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле поддържа имунната система, здравето на кръвта и костите и съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане.
Овесени трици
Съдържанието на въглехидрати в овесените трици е доста ниско, в сравнение с 48 г въглехидрати в същото количество пшеничен хляб. Можете да ядете овесени трици варени или печени като каша или печени изделия, или да ги поръсите върху плодове, кисело мляко или салати.
Бразилски орех
Повечето ядки са богати на фибри, но също така и на въглехидрати. Бразилските орехи са изключение от това правило. Можете да ги ядете самостоятелно, да ги добавяте към салати или да ги смелите на ядкова паста.