Какъв е бил Пловдив през османския период, разказва историкът Григор Бойков

Автор: Plovdiv Now 16227
Какъв е бил Пловдив през османския период, разказва историкът Григор Бойков

Поредната интересна сбирка на Пловдивското историческо общество е с историка д-р Григор Бойков, който ще разкаже за Пловдив през османския период. Ще започне със завладяването на града от османските турци и размирният период от началото на 15 в. т.нар. "Война на османските принцове". Ще разгледа динамиката на процесите през следващите векове, постепенната промяна в градската тъкан и траекториите на развитие, ще разгледа етноконфесионалния състав на населението и неговата промяна. Ще обърне внимание и на знаковите за османския Пловдив сгради, както и на още интересни неща, споделиха в аванс организаторите на срещата.  

Григор Бойков е доктор по османска история от Университета Билкент, Анкара. Неговите основни изследователски интереси и публикации третират различни аспекти от социалната, демографската, градската и архитектурната история на България и Балканите през османския период. Бойков е изследовател в Центъра за регионални изследвания и анализи от момента на неговото създаване в началото на 2014 г. Той е преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и води курсове, свързани с историята на Османската империя на Балканите, малцинствата и малцинствените проблеми в региона, разпространението на исляма на Балканите и проблемите на мюсюлманските общности в миналото и съвременността и т.н. на студенти бакалаври и магистри във факултета. Григор Бойков има подчертан интерес и към областта на дигиталната хуманитаристика и участва в няколко дигитални проекти и инициативи като Историко-географска информационна система на Югоизточна Европа; Зографски дигитален архив в СУ „Св. Климент Охридски“; платформата, инкубатор на дигитални инициативи в областта на османистиката Open Ottoman и др.

Историкът д-р Григор Бойков очаква публиката на 4 април 2019 г. от 19:00 ч. в Пловдивско Историческо Общество, на адрес клуб „Петното на Роршах”, улица „Йоаким Груев”36. Срещите на Пловдивско Историческо Общество са отворени за публика и всеки ще може да зададе своите въпроси. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина