Какъв е бил Пловдив през елинистическата епоха разказват днес в Археологическия музей

Автор: Plovdiv Now 5777
Какъв е бил Пловдив през елинистическата епоха разказват днес в Археологическия музей

От април 2019 г. Регионалният археологически музей в Пловдив стартира инициатива за безплатни беседи, под надслов „Археология за всеки“.

Беседите са пътешествие през историята, културата, археологията на Пловдив и пловдивския край; разказ за съкровищата, които се съхраняват във фондовете и архивите на музея; за малко познатите или непознати артефакти, свързани с историята ни, и достъпен пътеводител в миналото на града ни и музея като един от носителите и пазителите на културно-историческото ни наследство и памет.

Беседите се провеждат всяка събота, с начален час 10:30 ч. След закупуване на редовен билет, всеки може да се присъедини към екскурзоводите и да чуе увлекателния им разказ за малко познати предмети от експозицията на музея. Беседите са на български език, подходящи са за всяка публика. Продължителността им е около половин час. 

Темата днес е „ Пловдив през елинистическата епоха“, а началото в 10.30 часа.

Цените на билетите са както следва: за българи и чуждестранни граждани - 5.00 лв., за ученици и пенсионери (българи) - - при единични посещения - 2.00 лв.,  при групови посещения (мин. 10 човека) - 1.00 лв., пакетен билет за семейство с деца до 16 г. - 8.00 лв., за посетители със специфични потребности и деца до 7 г. – безплатно.  Екскурзоводската беседа, която е на цени 10 лв. на български и 30 лв. на английски е безплатна.

Желанието на екипа е да направи музея едно по-достъпно място, в което всеки да може да започне почивните си дни по един различен начин – разширявайки своите знания. За да се включите е необходимо предварително да заявите своето участие, тъй като местата са ограничени. Ако обичате историята или пък ако не знаете нищо за нея – „Археология за всеки“ е за вас!

Регионален археологически музей в Пловдив (РАМ – Пловдив) е една от най-старите културни институции в България. Официално открит през 1882 г., окончателно се обособява като Археологически музей през 1920 година.

Музеят притежава една от най-богатите колекции съдържаща над 100.000 експоната, произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив - наследник на един от най-големите и значими антични градове на Балканския полуостров - Филипопол.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина