Тиквичките, макар да сме свикнали да се изявяват само в ролята на солени ястия, са неутрални като вкус и са изключително подходящи са всякакви леки комбинации. И рецептата за шоколадов кекс с тиквички е доказателство за това! Те придават мекота и сочност в сърцевината на сладкиша и разчупват клишетата, пише supichka.com.
Всички продукти трябва да са на стайна температура. Пресявате в купа брашното, заедно с какаото, бакпулвера и хлебната сода. С помощта на миксер или тел за разбиване разбивате яйцата, заедно със захарта, добавете ванилията и солта. Малко по малко, при непрекъснато разбиване добавете прясното мляко и олиото.
Към течната смес добавете сухите съставки малко по малко, като разбърквате непрекъснато. След получаване на хомогенна смес, добавете и настърганите тиквички, като ги отцедите леко с ръце от водата. Разбърквайте с помощта на дървена лъжица.
Намажете форма за печене с олио, след което изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45-50 минути. Проверявате дали кексът е изпечен, като го бучнете с клечка за зъби - ако е суха, то вашият шоколадов кекс с тиквички е изпечен и може да излиза от фурната.