Предлагаме ви рецепта за вкусни постни сармички, които да приготвите за трапезата на Бъдни вечер в събота, 24 декември.
Продукти:
250 г ориз
1 и 1/2 глава лук
5 с.л. олио
100 г стафиди
черен пипер, червен пипер, чубрица, сол
листа кисело зеле
1 ч.ч. сок от кисело зеле
Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно. Смесва се с измития ориз, стафидите, олиото и подправките. Всичко се разбърква добре. Зелевите листа се почистват от жилките. Във всяко се слага по малко от плънката и се свиват сармички (не много стегнато). На дъното на тенджера се слагат 2-3 зелеви листа. Отгоре се подреждат сармите. Похлупват се с чиния и се заливат с 2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. зелев сок. Слагат се на котлона и се варят на слаб огън около 1 час.