Предлагаме ви рецепта за динен мед, наричан още маджун.
Продукти:
диня - 7 - 8 кг
лимони - 1 и 1/2 бр. сока
Приготвяне:
Почистваме дините от корите и семките. Разбираме ги с помощта на блендер или пасатор. Прецеждаме през сито.
Прецеденият сок от диня слагаме да се вари в голяма тенджера на умерен огън, при постоянно отпенване и разбъркване, докато домашното сладко се сгъсти.
Готовността на динения мед определяме от гъстотата му - капка върху порцеланова чиния не трябва да се разлива.
Махаме от котлона, добавяме лимоновия сок, разбъркваме и опитваме. Ако е необходимо, може да добавите захар, аз специално не добавям, понеже избирам по-узрели и по-сладки дини.