Известният биолог и ботаник проф. д-р Стефан Станев с нова книга за 80-ия си юбилей

Автор: Plovdiv Now 19808
Известният биолог и ботаник проф. д-р Стефан Станев с нова книга за 80-ия си юбилей

Културен център Тракарт кани на вечер, посветена на 80 - годишния юбилей на проф. д-р. Стефан Станев и представяне на книгата му "Между науката и изкуството". Книгата ще представи академик Марин Кадиев.

Доайените в изобразителното изкуство Христо Стефанов, Иван Кирков, Румен Скорчев, Светлин Русев, Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов и знаковите учени Николай Стоянов, Иван Буреш, Димитър Воденичаров, Николай Генчев и др. са герои в спомените на проф. д-р Стефан Станев.

Известният биолог е автор на над 160 статии и 23 книги, посветени на историята на българската ботаника и популяризацията на ботаническите знания, сред които „Звезди гаснат в планината“, претърпяла, поради изчерпване шест издания, „Бележити български ботаници“, „Зеленият свят на Пловдив“, както и на няколко десетки статии и 12 книги за пловдивски художници и други културни дейци.

Вечерта, посветена на 80 - годишнината на проф. д-р Стефан Станев е на 9 януари 2019 г. от 17:30 ч. в  Културен център Тракарт.

Преди 80 години проф. Стефан Станев се ражда във великотърновското село Драганово. Той е завършил биология със специализация по ботаника в СУ “Св. Климент Охридски” и през далечната 1964-та вече работи като асистент в катедрата по ботаника във Висшия педагогически институт в Пловдив, сега ПУ “П. Хилендарски”, където доскоро упражнява преподавателска дейност. В пловдивския Природонаучен музей оставя трайна диря като завеждащ отдел “Ботаника”. Той е пословичен изследовател на нашите редки и застрашени растения и ревностен защитник на българската природа. Научните интереси на проф. Стефан Станев са в областта на историята на българската ботаника, геоботаниката, флористиката и популяризацията на ботаническите знания. Отделя особено внимание на популяризирането на тези знания, за което написва много статии и книги. У нас, за голямо съжаление, според него не е работено достатъчно в тази област, но той изцяло работи в това направление и се смята за пионер в него. Състави три последователни ботанически експозиции, като последната е и най-голяма в България и постоянно се допълва. Създаде и най-големия у нас хербарий от около 10 000 експоната, лично събрани и определени като видове. Професорът дава на ботаниката над 40 години от живота си и по-точно в областта на флористиката и геоботаниката, но в последните 10 години усилено се занимава с историята на българската ботаника.

Жителите от Града на тепетата високо ценят и 12-те негови книги с изповеди на пловдивски художници, както и книгата “Под знака на седемте тепета”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина