Извънредно предложение от кмета на Пловдив - да отпаднат такси на заведения

Автор: Plovdiv Now 4937
Извънредно предложение от кмета на Пловдив - да отпаднат такси на заведения

Извънредно предложение на кмета Здравко Димитров за отпадане на заплащането на таксата за маси за открито сервиране на заведенията за хранене и развлечения в Пловдив ще се гледа на утрешната сесия на Общинския съвет.

Проектът на решениe беше коментиран на среща на кмета с представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

„Целта е Община Пловдив отново да подпомогне местния бизнес и повторно да въведе тази мярка, която действаше в периода на извънредното положение преди няколко месеца“, посочи кметът Здравко Димитров.

Общо три месеца собствениците на търговски обекти за хранене няма да плащат такса за разположените маси в откритите площи - от 1 ноември до 31 януари 2021 година. Освобождаването ще става служебно от страна на общинския орган, издал разрешението за ползване.

В мотивите на предложението се казва, че основна причина за това е разпространението от COVID – 19 и е в съответствие със Закона за мерките и действията  по време на извънредно положение при спазване заповедите на министъра на здравеопазването за въведените противоепидемични мерки - дистанция 1,5 метра между лицата.

Обсъдена беше и проектонаредбата за достъпна среда от Закона за хора с увреждания, която касае категоризацията на заведенията. Предстои Българската асоциация на заведенията да внесе официално становище до Министерството на туризма за нея.

На днешната среща присъстваха Павлин Петров, съпредседател на БАЗ и адвокат Валентин Савов, член на УС на организацията, които заявиха, че е важно да се намери баланс между опазването на общественото здраве, от една страна, и бизнеса и работниците, от друга.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина