Изцелителка или блудница? Днес почитаме Мария Магдалена

Автор: Plovdiv Now 10071
Изцелителка или блудница? Днес почитаме Мария Магдалена
Църквата почита на 22 юли паметта на Света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна.
В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на име Мария Магдалена, която го помолила за помощ.
 
Божият син изгонил от нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Магдалена му служела непрестанно, слушала неговото учение и вървяла след него до разпъването му на кръста

Света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна народът тачи и като сестра на свети Илия. На нея се приписва първия възглас "Христос воскресе!".
 
В православната и католическата църкви в почитането на Мария Магдалена има известни разлики: православната я тачи предимно като мироноска-изцелителка от бесовете, която се появява епизодично в няколко от Евангелията, докато в Католическата църква дълго време нейният образ легендарно се идентифицира с каещата се блудница. Естеството на връзката между Иисус Христос и Мария Магдалена е предмет на многобройни догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство. 

Днес имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина