Изтича срокът на работодателите да подават справки за доходи, изплатени през 2019 г.

Автор: Plovdiv Now 6066
Изтича срокът на работодателите да подават справки за доходи, изплатени през 2019 г.

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2019 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят в НАП справка за платените суми по електронен път. Това напомнят от пресцентъра на НАП. В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от: друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др.); наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество; доходи от други източници, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител; доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък такива от дивиденти и ликвидационни дялове; доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.

От 2020 година, съгласно чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ, работодателите изготвят и справка по образец за изплатените през 2019 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски.
Близо 80 хиляди работодатели и платци на доходи вече са получили в електроните си пощи напомняне от НАП за наближаващия краен срок и ангажимента да подадат до 28 февруари справки за изплатените през годината доходи.

За да улесни подаването на справките, от 3 февруари Национална агенция за приходите предоставя две нови електронни услуги, достъпни с Персонален идентификационен код и Квалифициран електронен подпис.

Чрез новите услуги работодателите виждат на екран справките с подадените данни, като могат да ги изтеглят под формата на таблица. Пред тях ще се визуализират:
- „Актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски“;
- „Актуално състояние на данните, декларирани със Справката по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина