Изложбата на Йоан Левиев в Пловдив - знаково събитие на годината

Автор: Plovdiv Now 1634
Изложбата на Йоан Левиев в Пловдив - знаково събитие на годината

Изложбата, посветена на 90-годишнината от рождението на един от големите художници на Пловдив – Йоан Левиев, се превърна в едно от големите културни събитие на 2024 г. Изключителната селекция от творби на автора е подредена в зала „2019“ на Градската художествена галерия.

Ретроспективната експозиция с работи на Левиев припомня някои от от най-ярките образи и теми в живописното творчество на художника.  В галерията  могат да се видят прочути цикли на Йоан Левиев като "Царски времена" и "Парадът на Ахилесовците". Важен жанр за автора са и портретите - рисувал е с почит своите родители, както и известни български и световни творци. От дистанцията на времето можем да направим нов прочит на социално–монументалната пародия на съвремието му, изразена в част от платната.

"Исках наистина да покажа най-значимото, най-представителното от творчеството му. Това, което виждаме, че е актуално и в наше време. Йоан Левиев беше един от малкото социално ангажирани художници и това проличава и в тази изложба", каза директорът на галерията Красимир Линков.

По нетрадиционен начин в изложбата се включиха и възпитаници на Националната гимназия за екранни и сценични изкуства. С костюми и грим на шутове, те подариха на гостите коронки със звънчета – елегантно намигане към творчеството на големия художник, неизменна част от прочутата пловдивска бохема.

В залата звучеше гласът на Йоан Левиев и неговите мисли за Пловдив, изкуството и обществото в кратък филм, направен от дъщеря му Йоана Левиева–Сойър.

"Славата най-напред е преходна. И ако човек заложи само на нея, а не на удоволствието от това да създава картини и да работи това, за което е призван, според мен той се самоизлъгва много лошо", казва той.

Емблематични са и думите му за Пловдив, за който художникът говори с невероятна любов.

„Пловдив не само не е провинциален град, но той носи един такъв полъх, който носят Рим, Париж, полъха на времената. Той носи онази неповторима атмосфера, която носят тези два града и има решаващо въздействие върху моето изкуство. Това градът, който никога не успях да напусна, въпреки че имах различни възможности“, казва той.

Голямата част от творбите в изложбата са от фонда на Пловдивската градска галерия, но за пълноценното представяне на поредиците са включени още 17 институции, частни колекции и семейството на автора.

Специален поздравителен адрес бе изпратен от организация  на еврейската общност „Шалом“.

"Незабравимият Йоан Левиев или както всички му казваха, Йонито, беше творец от голяма величина. Творчеството му беше свързано с хората, с техните идеали и мечти, с техните преживявания, емоции и спомени. Той беше оптимист, беше човек. Това, което остави след себе си в областта на живописта, монументалното изкуство и сценографията, е връх в културните постижения на страната ни. Приемете по повод неговата 90-годишнина, почетния пакет на Организацията. Нека той напомня за уважението и любовта на еврейската общност към вашия баща", пишеше в писмото.

Изложбата ще продължи до 3 ноември.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина