Изложба на киноплакати-реликви в библиотеката ни връща в “златните години“ на българското кино

Автор: Plovdiv Now 5586
Изложба на киноплакати-реликви в библиотеката ни връща в “златните години“ на българското кино

До края на месец януари 2020 г. в изложбената зала на фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив /ет.2/ пловдивчани и гости на града могат да разгледат изложбата „Забравените герои на българското кино“. Тя включва киноплакати на български игрални филми, създадени в периода от 50-те години на ХХ в. до наши дни.

Общо седемдесетте на брой реликви, които са показани, са от фонда на библиотеката и са само малка част от това, което се съхранява - още стотици ценни плакати. Изложбата има познавателна стойност, като същевременно е един носталгичен поглед към славните времена на българското кино.

Изложбата се осъществява изцяло по инициатива на отдел „Изкуство“ на НБ „Иван Вазов“. В културния афиш на библиотеката присъстват множество събития, за радост на пловдивчани, сред които клубни форми, музикално-образователни цикли, изложби, срещи с творци и артисти.

Филмотеката, в чийто състав влизат над 600 игрални филма, екранизации на класически художествени произведения, се ползва с образователна цел. На разположение на потребителите са уникални краеведски сбирки и издания – плакати, материали за колекции и изложби на пловдивски художници, фото и фономатериали от премиери на Драматичния театър, Кукления театър, Оперно Филхармоничното дружество, проекти на декоративно-монументални произведения на пловдивски художници.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина