Изложба, коледна работилница и турнир закриват едногодишното гостуване на “Музейко“ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4740
Изложба, коледна работилница и турнир закриват едногодишното гостуване на “Музейко“ в Пловдив

Музеен център за съвременна история на улица „Ангел Букорещлиев“ №14 в Пловдив е домакин на 14 декември от 11,00 часа на събитие, което ще закрие едногодишното гостуване на пътуваща изложба „Еврика!“ под тепетата. 

Ще бъде представена детска изложба „Млад изобретател“, чието създаване е вдъхновено от експозицията за едни от най-важните открития на XIX и XX век. Празникът ще продължи с Коледна работилница за деца и родители и турнир по „баджгол“ – възстановка на стара детска игра от 80-те години на XX век, за която са се използвали капачки от бира или безалкохолни напитки. В съвременен вариант ще бъдат заменени със значки на детски научен център „Музейко“.

Гостуването на „Музейко“ в Пловдив с изложбата „Еврика!“ и научните работилници бяха част от програмата на Пловдив - Европейска  столица на културата 2019.

За специалистите от „Музейко“, служителите на Регионален исторически музей – Пловдив, който е домакини на експозицията, и неуморните доброволци това беше година на споделено учене, емоции и постижения:

- над 10 000 деца и възрастни от страната и чужбина посетиха изложбата;
- над 3500 деца от поне 60 училища, детски градини и учебни центрове от гр. Пловдив и региона участваха в научни работилници и организирани разходки;
- повече от 300 учители – придружители на учебните групи, се „докоснаха“ до интерактивните методи на работа на музейните специалисти.

Като интерес и посещаемост пътуващата изложба „Еврика“ може да се похвали с изключителни резултати. Отвъд статистиката обаче остават задълбочените дискусии и размишения за бъдещето, провокирани от интерактивните инсталации и семинари: за научни открития, помагащи на хората да живеят добре, за  по-отговорно използване на природните ресурси. Деца и възрастни заедно обсъждаха ролята на личния ангажимент в борбата с негативните климатични промени и даваха идеи за намаляване на индивидуалния екологичен отпечатък.

Можем ли да подготвим нашите деца за професии, които днес не съществуват, още повече че те учат по-различно от нас? Едва ли. Но можем да ги предизвикваме да мислят, да питат, да не се страхуват да грешат, да творят. Ценното в детството е, че не поставя граници на мечтите и въображението. Именно това се опитахме да подкрепим в рамките на гостуването на Музейко с изложба „Еврика!“ в Пловдив. Малките любознайковци се научиха да правят със Слинки ластик, ескалатор и мост; моделираха роботизирания космически летателен апарат “Розета” и сондата Филе“; с помощта на електрическа верига осветиха някои от по-ярките звезди от звездната карта и научиха любопитни подробности за тях и много др.

"Заповядайте с нас на 14 декември, за да се насладим на някои от най-креативните и смели детски идеи за изобретения, представени чрез рисунки и текст. Редица велики открития са се появили на бял свят като непретенциозна скица върху салфетка. Дали следващото такова вече не се е родило върху рисунките от стената на изобретенията в Пловдив?", канят организаторите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина