Излиза от печат вторият том на личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“

Автор: Plovdiv Now 6112
Излиза от печат вторият том на личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“

Вторият том на Личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“ ще бъде официално представен на 22 май (сряда) 2019 г. от 18 часа в залата на Народна библиотека „Иван Вазов“. И двата тома са издание на Академично издателство „Талант“ на ВУАРР.

Над 700 изтъкнати специалисти, научни работници от всички сфери на социално-икономическия и политическия живот, политици и общественици, дейци в областта на образованието, културата и спорта, са включени първата част на личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“. Книгата е  посветена на избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година и 25-годишнината на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите /ВУАРР/.

Екипът на Академично издателство „Талант“ при ВУАРР е работил по изданието в продължение на 4 години. Акад. проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на ВУАРР, е издател и негов ръководител, проф. Радка Колева, един от водещите експерти в библиотекознанието, е редактор и консултант, а Радка Димитрова е съставител на книгата.

За създаването на личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“ са осъществени стотици контакти с успели в попрището си пловдивчани, техни наследници, редица неправителствени организации, професионални съюзи, историци, писатели, използвани са общи и специални енциклопедии.

„От чисто просветителска гледна точка – информационно, книгата запознава читателите с известни от миналото и от съвремието личности, но и с недотам известни граждани на света, свързани с Пловдив, които ние тук в България не знаем“, коментира акад. проф. Димитров.

По думите му в книгата са включени имената на пловдивчани, които са оставили диря в своята професия или в обществения живот. „Целта на изданието е тези именити личности, техните успехи, да въздействат на младите поколения, да ги активират, да ги накарат да повярват в себе си“, допълни ректорът.

Във втория том на енциклопедията, чиято премиера предстои са включени още 300 наши съграждани, които живеят в Пловдив или по света.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина