Излишно опетниха името на Пловдив - италианският турист пропуснал да провери работното време на музеите

Автор: Plovdiv Now 4546
Излишно опетниха името на Пловдив - италианският турист пропуснал да провери работното време на музеите

Във вчерашна публикацияви разказахме как италиански турист остана разочарован след посещението си в Европейската столица на културата в началото на месеца. Писмото на Сандро Паломбиери беше разпространено до пловдивски медии с препратка до министрите на културата и туризма, до кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета по култура и туризъм в общината Александър Държиков и др. 

В интервю Държиков подчерта, че нещата, изнесени в писмото на италианския турист са доста странни и че това е първият подобен пост, откакто той самият е на поста заместник-кмет по култура и туризъм. Веднага след като е получил въпросното писмо Държиков го е препратил до засегнатите институции. В случая до директор на Историческия музей Стефан Шивачев, до Ангел Янков, който е директор на Етнографския музей, както и до директора на Старинен Пловдив. Целта е била да се направи проверка и да се изяснят подробности по случая и дали това, което се посочва в оплакването на Паломбиери в действителност е истина. А именно, че някои музеи не са били отворени за посетители.

В своя отговор до заместник-кмета по култура и туризъм, директорът на Етнографския музей Ангел Янков подчертава, че практиката и дори препоръката на ЮНЕСКО е всички музеи, които са паметници на културата да имат поне ден или два почивни дни, в които да се съхраняват тези обекти и това е световна практика.

Тази практика с почивните дни е позната и сред най-големите музеи по света като Лувъра в Париж, който е затворен всеки вторник, Музеят на американската история във Вашингтон, който не работи във вторник, Музеят на Пикасо в Барселона с почивен ден понеделник, Националният музей в Токио с почивен ден неделя и Националният антропологичен музей в Мексико, който е затворен в понеделник. Почивните дни на културните институции и музеи не са прецедент. Пропуск на самия италиански турист е, че не е проверил предварително в сайтовете на съответните обекти, които е смятал да посети какво е работното им време.

Самият Александър Държиков припомни своя лична история от преди година, когато с кмета Иван Тотев са били в Париж, за да представят Малката и Голямата базилика в ЮНЕСКО. В свободното си време около служебните ангажименти те решават да посетят Лувъра. Отивайки в най-големия френски музей установяват, че той не работи и по принцип вторник е определен като ден за почивка. Техен пропуск е, че предварително не са проверили в информационните сайтове информацията за работното време и почивния ден на културната забележителност.

Заместник-кметът по култура и туризъм в Община Пловдив изрази съмнения в достоверността на писмото, което се е получило до пловдивските институции, и в което писмо италианецът се възмущава от неработещи музеи.  На свои ред директорът на Истирическия музей Стефан Шивачев е направил пълно проучване за деня на посещението на туриста. В същия ден четирите експозиции на музея са били отворени за посещение, което е като компенсация заради неработния ден на Археологическия и Етнографския музей. В писмото си Сандро Паломбиери посочва, че след като се обадил по телефона са му върнали отговор, че музеят не работи. Шивачев трърди, че в този ден няма фиксирано обаждане с въпрос на италиански или английски език дали работят експозициите.

Директорът на Историческия музей се съмнява в искреността на италианския турист и от факта, че той се е обадил в Археологическия музей, който е в съседство на Историческия и е било по-логично да се опита да посети музея вместо да търси телефон. На всичкото отгоре експозициите работят и без обедна почивка. "Вярвам в лоялността на д-р Шивачев и всичко това, което той е написал като отговор в писмото си е факт, а това, което италианският турист е посочил в оплакването си абсолютно не е вярно", подчерта Александър Държиков.

Хората, които работят на Античния театър в Пловдив заявяват, че нямат спомен от посещение на такъв турист. В писмото си италианецът казва, че четирима служители, които са били на театъра стоят и си говорят. На пропуска там работят един или двама служители и те нямат спомен някой да е отивал при тях и да е вдигал скандал. Когато отива на Римския стадио, за да гледа прожекцията е имало група, която е запълнила капацитена на залата. Веднага служителите са му предложили да изчака за следващата група, която е след 40 минути. Дневно на Римския стадион се провеждат 10 прожекции, но туристът отказва и не иска да изчака, а да влезе веднага. Това обаче е нямало как да се случи, тъй като пропускът е по определени правила, а и всички 30 места в залата са били заети.

Лично директорът на Старинен Пловдив Йордан Илиев е разпитвал всички служители на обекти в Стария град. В понеделник там са работили всички забележителности и такъв човек за посещение във всички 10 културни обекти не е идвал, категоричен е Държиков. Може би единствено в България туристическите информационни центрове работят с удължено работно време до 22:00 часа. "Там е отишъл един господин, който набързо е спретнал един скандал, наредил ги е нещо без да са разбрали какъв е бил поводът за това нахлуване в туристическия център до Римския стадион", допълни зам.-кметът. А най-интересното в писмото на Сандро за Държиков е било, че е цитирал бележка на вратата, на която пишело, че на 1 юли обектът не работи. На 1-ви обаче е имало групи, които са посетили театъра и като доказателство за това са реализираните приходи от посещенията на Римски стадион.

Според директора на Старинен Пловдив Йордан Илиев всички обекти там работят без почивка. "Едно такова посещение или едно такова сравнение кои обекти работят и дали това е така седем дни в седмицата - да, в град Пловдив всичко обекти в Стария град работят седем дни в седмицата", подчерта директорът на културния резерват, в това число и Античния театър и Римския стадион. Служителите там споменават, че е дошъл афектиран господин от факта, че е посетил някои музеи, а те в този ден не са били отворени. Обяснили са на италианеца, че за да присъства на прожекция трябва да изчака 40 минути. Тогава той категорично отказва, обижда момичето на касата, че е глупачка и че нищо не разбира и започнал да и задава въпроси защо не работят другите културни обекти. "Като цяло хронологията на нещата не отговаря съвсем на това, което е описано в писмото", категоричен е Илиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина