Изкарват строителството от центъра на Пловдив в покрайнините, гледат ОУП по лупа

Автор: Благовест Андонов 3744
Изкарват строителството от центъра на Пловдив в покрайнините, гледат ОУП по лупа

Черновата на най-важния стратегически документ за пространственото развитие на Пловдив – Общият устройствен план, ще бъде готова до август. Това заяви кметът Иван Тотев на днешната сесия. Той скочи на част от общинските съветници, като заяви, че не може да се правят внушения на хората – че едва ли не от кметът зависил какво ще пише в новия ОУП.

"Аз не мога да кажа тази зона ще е зелена, червена или синя… За всяко едно решение трябва да има набор от документи и аргументи, за да бъде вкарана конкретна зона в устройствени показатели. Част от проектантите са тук, други са в София. Преди да излезе черновата, няма как да коментираме и да обещаваме каквото и да е", обясни Тотев. Той каза, че се очаква през август от "Булплан", които изработват новия ОУП, да внесат черновата.

След това ще има сериозни обществени обсъждания навсякъде в Пловдив, а след това ще се гласува в Общинския съвет и доработва. Окончателно приемане ще отнеме месеци след черновата.

Новият ОУП ще е фундаментален за развитието на града в следващите 25 години. Най-важната част от него е именно застрояването, обособяването на зелени площи и устройствените показатели на кварталите.

Идеята е всички земеделски земи да се премахнат, за да може там да се концентрира строителството, което да бъде изкарано от Централна градска част и гъстозастроените квартали.

Градоначалникът обясни, че такъв интерес от граждани към ОУП и градоустройствените показатели в отделните зони, никога не е имало.

"Подложени сме на постоянно напрежение, непрекъснато идват хора и ни заливат с въпроси как ще изглежда това и онова. За това, когато бъде готова черновата, ще искам максимално повече хора да се запознаят с нея", обясни Тотев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина